PRIPADNICI NATO moći će slobodno da se kreću po Srbiji, da sa našom vojskom razmenjuju poverljive informacije i opremu i imaju imunitet i privilegije koje sleduju diplomatama po Bečkoj konvenciji.

To, između ostalog, predviđa Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i NATO o saradnji u oblasti logističke podrške, a o kojem bi poslanici trebalo da se izjasne već sutra.

Propis široko otvara vrata za još čvršću saradnju Srbije i NATO, odnosno Alijansine Organizacije za podršku i nabavku (NSPO) i Agencije za podršku i nabavku (NSPA).

Pripadnici ovih tela NATO i njihova vozila imaće, kako se navodi, „pravo neophodnog slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu Srbiju“, dok će se ulazak u zabranjene bezbednosne zone usaglašavati sa našim nadležnim organima.

Милица Ракић 2

Naglašeno je i da se osoblju NATO, na njihov zahtev, mora odobriti pristup svim državnim i privatnim objektima u kojima se radi, uključujući i one u kojima se vrše ispitivanja i probe.

Celokupno osoblje uživaće diplomatski imunitet i biće oslobođeno plaćanja poreza, carina, PDV, moći će da uvozi opremu i ugovara nabavku robe, usluga i građevinske radove – bez ikakvih opterećenja. Tačnije, neće imati nikakve namete, osim za komunalne usluge.

Saglasnost na ovaj predlog zakona već su dali članovi parlamentarnog Odbora za odbranu. Član Odbora, general Momir Stojanović, kaže za „Novosti“ da se ovim zakonom samo dodatno uređuju oblasti saradnje sa NATO, koje su dogovorene prošle godine, potpisivanjem IPAP (Individualni partnerski akcioni plan):

– Već po IPAP, predviđeno je da vojnici NATO mogu da se kreću po Srbiji i imaju određeni imunitet. Takođe, postoji i nekoliko sporazuma koji uređuju razmenu informacija. Jedino novo što ovaj zakon donosi je to što će NATO ubuduće moći da nam logistički pomaže u uništavanju viška naoružanja i delaboraciji municije Vojske Srbije.

Izvor: Novosti