Gradovi

Nato jača snage u zemljama na granici sa Rusijom

Nato jača snage u zemljama na granici sa Rusijom

BRISEL – Ministri zemalja članica NATO danas su odobrili formiranje nove multinacionalne jedinice koja treba da ojača odbranu članica na obodu koje su „izložene najvećem riziku od Rusije“, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je rekao da će nova jedinica čije su formiranje odobrile SAD i ostale članice NATO biti multinacionalna i da će se rotirati po zemljama istočne Evrope. Sastav te jedince će na proleće utvrditi vojni planeri, dodao je on.

Nove snage će biti „multinacionalne i jasno staviti do znanja da je napad na jednog saveznika napad na sve saveznike a da će alijansa odgovoriti kao celina,“ rekao je Stoltenberg na konferenciji za štampu posle prve sednice dvodnevnog satanka ministara spoljnih poslova, prenosi AP.

Američki ambasadro pri NATO Daglas Lut očekuj da će ministri ove nedelje dogovoriti „okvir“ ali da će tačan sastav pomenutih snaga biti određen tek posle konsultacija sa vrhovnim komandantom NATO ze Evropu američkim generalom Filipom Bridlavom.

Jedan funkcioner NATO koji je želeo da ostane anoniman rekao je AP-u da je jean od predloga da se formira brigada od oko 3,000 vojnika.

Jačanje prisustva NATO u Poljskoj i drugim članicama blizu Rusije će „poslati jasan signal,“ rekao je Stoltenbeg ranije danas.

„Nato će odgovoriti kao jedan na svaku agresiju protiv bilo kog saveznika,“ rekao je on.

Američki predsednik Barak Obama najavio je 2. februara da želi da učetvorostruči sredstva za američke vojnike i obuku u Evropi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh