• Gradovi

  NATO „kategorično“ demantuje da predstavlja pretnju Rusiji

  BRISEL – NATO je danas odlučno odbacio ruske tvrdnje da akcije i ekspanzija Alijanse predstavljaju pretnju po bezbednost Rusije.

  Portparolka NATO Oana Lungesku izjavila je da NATO još uvek proučava novu rusku odbrambenu doktrinu koja je usvojena prošle nedelje, ali da svakako „kategorično odbacuje potpuno neosnovane tvrdnje da NATO i njegova politika predstavljaju bezbednosnu pretnju za Moskvu“, prenosi AP.

  Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je prošle nedelje novu Strategiju nacionalne bezbednosti, a dokument optužuje NATO za kršenje međunarodnog prava i pomeranje vojne infastrukture bliže ruskoj granici.

  NATO je prošle nedelje pozvao Crnu Goru da počne pristupne pregovore o ulasku u Alijansu.

  „Širenje NATO nije usmereno ni protiv koga“ i svaka suverena zemlja ima pravo da izabere da li će se pridružiti nekom paktu ili savezu, rekla je Luganesku.

  Ovim povodom oglasio se i Vašington.

  Moskva ne treba da smatra Sjedinjene Americke Države pretnjom, budući da Vašington ne teži konfliktu sa Rusijom, izjavio je predstavnik Pentagona Džef Dejvis dok je komandant Združenog komiteta načelnika štabova oružanih snaga SAD, general Džozef Danford ocenio je da postoje nesuglasice, ali bilo bi „fundamentalno pogrešno gledati na SAD kao na pretnju Rusiji“.

  Danford je, međutim, rekao da SAD i dalje na Rusiju gledaju kao na pretnju.

  „Mi taj zaključak donosimo na osnovu ponašanja i vojnih kapaciteta Rusije, ukljucujući nuklearni i kibernetički potencijal, koji može da se protumači kao pretnja našim saveznicima“, naveo je on.

  Foto Tanjug, video, screenshot, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com