Svet

NATO zabrinut zbog ruskih podmornica u Atlantiku

„Ne razumemo njihove strateške i operativne ciljeve. Mnogo toga što Rusi rade u zadnje vreme ne razumemo, sve je nekako sakriveno u drugim aktivnostima i to nas čini nervoznima“, rekao je Džonston, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Aktivnost ruskih podmornica u severnom delu Atlantskog okeana trenutno je na nivou iz doba Hladnog rata, ako ne i veća, piše hrvatski dnevnik pozivajući se na portal Janes.com.

Džonston je potvrdio i da je severni Atlantik ponovno postao područje od velikog interesa i brige za Savez s obzirom da kapetani NATO-ovih podmornica šalju izveštaje o sve češćoj prisutnosti ruskih podmornica.

Još veću zabrinutost izaziva činjenica da se nije povećala samo aktivnost ruskih podmornica, nego i njihove tehnološke mogućnosti, rekao je Džonston i dodao da „ovakav nivo ruskih mogućnosti još nije viđen“.

Objasnio je i zašto je stanje takvo:

„Rusija je pokrenula zadivljujući investicijski put na koji Zapad nije odgovorio. Njihov tehnološki skok je fascinantan i na tome im svaka čast. Njihove podmornice sada imaju veći domet, bolje sisteme i njima se lakše upravlja. Osim toga, profesionalnost posada u ruskoj mornarici je na dosad neviđenim nivoima, što nas zabrinjava“, rekao je Džonston.

Kada se sve sabere, aktivnost ruskih podmornica je itekako različita od tihog perioda viđenog u prošlosti, rekao je.

Inače, najnaprednije nuklearne podmornice kojima Rusija trenutno raspolaže su one iz klase Dolgoruki, koje su u aktivnoj službi od 2010. godine. Zasad su tri aktivne, proizvodi ih se još četiri, a ukupno ih je planirano osam – one bi u potpunosti trebalo da zamene nuklearne podmornice iz klase Delta te klase Akula koje datiraju još iz sovjetskih vremena. Iz klase Akula, inače najvećih podmornica na svetu, preostala je samo jedna – Dmitrij Donski, koji je viđen pokraj sirijske obale u eptembru 2015.

Nove podmornice iz Dolgoruki klase duge su 170 metara, široke 13,5 metara, a smatra se da mogu zaroniti do 450 metara dubine. Kada su pod vodom razvijaju brzinu od najmanje 30 čvorova, a posada im broji ukupno 107 članova. Ove podmornice su naoružane sa 16 raketa RSM-56 Bulava, koje mogu nositi nuklearne glave te imaju domet oko 8 hiljada kilometara, preneo je Jutarnji.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh