Regioni

Naučili smo lekciju, nećemo dozvoliti Jasenovac ni Oluju

DONJA GRADINA – U Spomen-području Donja Gradina, u organizaciji vlada Srbije i Republike Srpske, večeras je obeleženo 75 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac, u kojem su stradali Srbi, Jevreji i Romi, uz poruku da se moraju utvrditi tačna imena svih žrtava stradalih u NDH, jer to do danas nije urađeno.

Srbija i Republika Srpska, poručeno je na skupu, žele mir, ali su naučile lekcije i nikada više neće dozvoliti Jasenovac, Jadovno, ali ni Oluju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbi nikome ne prete i da hoće mir i najbolje odnose, čak i sa onima koji su hteli da nas nema.“Nikada više nikome nećemo dozvoliti Jasenovac, Jastrebarsko, Jadovno, ali ni Oluju. Srbi više neće u jame“, istakao je Vučić.

Predsednik Srpske Milorad Dodik je poručio da u ime mira moramo da se suočimo sa posledicama prošlih ratova, jer tako imamo šansu da nam se to ne ponovi i istakao da je Republika Srpska neuništiva.

„Niste videli manju državu u koju je ugrađeno više žrtava“, naveo je Dodik i dodao da Donja Gradina, to strašno mesto, iznova opomnje da ne treba dozvoliti nova zastrašivanja, jer smo u prošlosti platili preveliku cenu i doživeli genocid koji nije nazvan pravim imenom.

O tome, podvukao je, ne smemo da ćutimo, kao što ceo slobodarski svet ne sme da ignoriše istorijske činjenice i ćuti o zločinima NDH.

Centralna manifestacija počela je intoniranjem himni Srpske i Srbije, a zatim se okupljenima, potomcima žrtava i gostima obratio profesor banjalučkog Filozofskog fakulteta Goran Latinović koji je održao istorijski čas o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovac.

Održan je i umetnički program u kojem su nastupili glumci iz Prijedora i Banjaluke i hor „Jedinstvo“, a skup je završen paljenjem sveća.

Prethodno su Vučić, Dodik i predsednica vlade RS Željka Cvijanović obišli izložbu o Jasenovcu, na kojoj su izložene stotine fotografija jasenovačkih dokumenata koji svedoče o zločinima pod okriljem NDH-a.

Komemorativni skup održan je kod spomenika „Topola užasa“, drveta na kojem su ustaše tokom Drugog svetskog rata vešale logoraše. To drvo, koje se nalazi pored reke Save, iščupano je posle rata, da bi zatim od njega bio napravljen spomenik.

Na „Topoli užasa“ vidljiva su i oštećenja od metaka, ali i od vatre koja je nastala tokom oružanih sukoba 1995. godine na tom području.

Skupu su prisustvovali i ministri dve vlade, član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, Arie Livne, predstavnici SPC, Saveza jevrejskih opština, romske nacionalne manjine, brojnih udruženja, kao i građani, te stanovnici potkozarskih opština, odakle je stradalo najviše stanovnika u Jasenovcu.

Foto Tanjug/ R.Prelić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh