Novosti online

Наука на маркама привлачи колекционаре

Наука као тема на поштанским маркама одувек је била интересантна и ауторима и колекционарима. Научна достигнућа и личности које су својим радом задужиле човечанство, значајна имена из светске и домаће науке, одувек су били радо виђени на маркама поштанских управа широм света. И код нас ове теме имају вишедеценијску традицију, али је прво пригодно издање посвећено научним достигнућима објављено 2007. године и било је посвећено великанима науке.

Аутор ликовног решења био је Јакша Влаховић, а на маркама су приказани портрети научника Келвина, Мендељејева и италијанског физичара Окјалинија.

„Пошта Србије” је током 2009. године објавила четверац са темом „Наука”, са приказима портрета наших научника Павла Савића и Димитрија Путниковића (марке номинала 22 динара), односно Пјера Кирија и Чарлса Дарвина (марке номиналне вредности 46 динара). За ликовно решење била је задужена Миа Лужајић.

После двогодишње паузе, 2011. године објављене су марке посвећене грађевинарству, односно мостовима. Издање „Наука – мостови” садржало је три марке номинала 22, 44 и 46 динара, а приказани су мостови преко Дунава код Бешке, Нови железнички мост преко Саве у Београду и „Мост слободе” преко Дунава у Новом Саду. Аутор ликовног решења била је Марина Калезић.

Наредне, 2012. године, тема је била јубилеј образовних установа у Србији, па су се тако на три марке номинала 22, 33 и 44 динара нашле Музичка академија у Београду, Академија ликовних уметности у Београду и Гимназија у Пожаревцу, институције које су у те године обележавале своје годишњице. Аутор ликовног решења био је Бобан Савић. И 2013. године на издању „Наука” нашле су се образовне установе: Гимназија у Панчеву, Митровачка гимназија, Гимназија у Новом Пазару и Пријепољска гимназија, а ликовно решење издања урадио је Мирослав Николић, креатора марака.

У част обележавања 100 година од рођења Петра Стевановића и 200 година од рођења Јосифа Панчића, издање „Наука” из 2014. године носило је портрете чувеног геолога Стевановића, на марки номинале 23 динара, и утемељивача српске ботанике Панчића, на марки номинале 74 динара. Оба портрета насликао је Бобан Савић.

Прошлогодишњим издањем указано је на јубилеје наших познатих научника: 150 година од рођења Јована Цвијића и 200 година од рођења Аћима Медовића. Аутор ликовног решења била је Анамари Бањац. Овогодишње издање на тему „Наука” у оптицају ће бити, како је најављено Програмом издавања пригодних поштанских марака „Поште Србије”, од 13. априла.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh