Gradovi

Navršeno 19 godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu

U Goraždevcu kod Peći je služen pomen povodom ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u oružanom napadu na reci Bistrici pre 19 godina.

Pre 19 godina, 13. avgusta 2003. godine, nešto posle 13 časova pucano je na oko 80 dece iz Goraždevca, dok su se kupala na Pećkoj Bistrici, nadomak sela.

Smrtno su stradali Ivan Jovović (19) i Panto Dakić (12), a teško ranjeni Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Djordje Ugrenović i Marko Bogićević.

Za taj zločin još uvek niko nije odgovarao, a EULEKS je i zvanično prekinuo istragu.

Pomen stradalima Ivanu Jovoviću i Panti Dakiću u Crkvi rodjenja Presvete Bogorodice služiće vikarni episkop novobrdski Ilarion.

„Zločin u kome je život izgubilo dvoje, a ranjeno čestvoro dece ostavio je ogromne posledice na Goraždevac i ostale povratničke sredine u Metohiji. Mnoge porodice s decom su se nakon ovog zločina odselile“, prenosi Radio Goraždevac.

Vrtić, osnovna i srednja škola u Goraždevcu danas broje stotinak dece, što je dve trećine manje nego pre 19 godina, uprkos činjenici da se u ovom selu u proseku godišnje radja desetak beba.

Navodi se da mladi danas odlaze uglavnom zbog nedostatka radnih mesta.

Petković: Odgovorni za zločin nad decom u Goraždevcu nisu privedeni pravdi ni posle 19 godina

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da odgovorni za teroristički napad u Goraževcu, u kome je iz automatskog oružja ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece, nisu privedeni pravdi mada je prošlo 19 godina od tog zločina.

„Bez obzira na godine koje su prošle, očekujem da će počinioci zločina nad decom u Goraždevcu, ali i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa ‘Niš ekspresa’, kod Podujeva, biti pronadjeni i izvedeni pred lice pravde, jer bi to bio jedan od dokaza da je vreme ideologija mržnje i zla iza nas“, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Takodje je poručio da su „istina i pravda za sve žrtve masovnih i organizovanih zločina nad Srbima na Кosovu i Metohiji, jedini put ka normalizaciji odnosa i izgradnji medjusobnog poverenja, a dijalog jedino sredstvo za rešavanje svih problema u pokrajini“.

U oružanom napadu na više od grupu srpske dece koja su se kupala u reci Bistrici, ubijeni Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), dok su teško ranjeni Djorjđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh