Gradovi

NBS: Popravljen kreditni rejting Srbije – stabilni izgledi

BEOGRAD – Rejting agencija Standard i Purs i agencija Fič popravile su izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Standard i Purs je popravila sa „negativnih“ na „stabilne“ izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou „BB-„.

Istovremeno, potvrđen je i kreditni rejting Srbije za kratkoročno zaduživanje na nivou „B“.

„Prema njihovoj oceni, popravljanju izgleda za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije doprineli su, pre svega, do sada uspešno sprovođenje ambicioznog plana fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, investicijama vođen ekonomski oporavak i smanjenje eksterne neravnoteže“, dodaje se u saopštenju NBS.

Agencija procenjuje da je Srbija, kao rezultat doslednog sprovođenja mera fiskalne konsolidacije, smanjila deficit opšte države u 2015. na 4,1 odsto BDP-a.

Pored toga, očekuje se da će uspešan završetak treće revizije aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om i nastavak fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, dodatno ojačati poverenje investitora i doprineti održivosti javnih finansija.

U saopštenju NBS ističe se i da Standard i Purs navodi da je ekonomski rast u 2015. vođen pre svega investicijama, na šta ukazuje i značajno povećanje stranih direktnih ulaganja.

U srednjem roku se očekuje ubrzanje rasta po osnovu strukturnih reformi.

Prema oceni agencije Standard i Purs, eksterna neravnoteža je u 2015. smanjena, a očekuju da će tekući deficit u celosti biti pokriven stranim direktnim investicijama.

Kada je reč o eksternom finansiranju, konstatuje se da određeni rizici postoje, ali se očekuje stabilan i održiv priliv stranih direktnih investicija.

Što se tiče bankarskog sektora, iako relativno visok nivo problematičnih kredita ostaje izazov, sprovedena posebna dijagnostička ispitivanja pokazuju da je bankarski sektor adekvatno kapitalizovan i likvidan.

NBS navodi da je i rejting agencija Fič u decembru popravila izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa „stabilnih“ na „pozitivne“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh