• Gradovi

  Ne, Britanci nemaju loše zube

  LONDON – Mit o Britancima požutelih, kvarnih zuba, koji je posebno ukorenjen među Amerikancima, jednostavno nije tačan, otkriva nedavno istraživanje u kom se čak tvrdi da Britanci imaju zdravije zube od Amerikanaca.

  „Suprotno uvreženom verovanju, naše istraživanje je pokazalo da Britanci nemaju šta da zavide Amerikancima kada je reč o zubnoj higijeni“, navode autori studije pod naslovom „Ostin Pauers grize“, po britanskom filmskom junaku nezdravog osmeha koji parodira Džejmsa Bonda.

  Istraživanje, kojim je bilo obuhvaćeno nekoliko hiljada muškaraca i žena, starosti od 25 godina i više, otkrilo je da Amerikancima nedostaje malo više zuba – 7,31 po osobi, za razliku od Britanaca kojima u proseku fali 6,97 zuba.

  Autori studije, objavljene u časopisu British Medical Journal, navode da je predubeđenje o „lošem britanskom zubalu“, staro više od 100 godina, podsticano reklamama za zubnu pastu sa „blistavim američkim osmesima“.

  Socijalne razlike po pitanju zuba su veće u SAD nego u Velikoj Britaniji: najsiromašniji stanovnici Velike Britanije imaju zdravije zube nego pripadnici istih društvenih slojeva u SAD kojima su zubarske usluge, mahom privatne u ovoj zemlji, praktično nedostupne.

  Britanska štampa se odmah dograbila ovih podataka: „Nasmešite se! Američki zubi su gori od naših!“, naslov je članka objavljenog u „Tajms“-u, dok visokotiražni tabloid „San“ ističe: „Stručnjaci potvrdili, Jenkiji nemaju pravo da se rugaju našem zubalu!“, a Indipendent zaključuje da „britanski zubi raspršuju američke predrasude“.

  Foto ilustracija

  freeimages.com/Rikhy Saragih

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com