• Regioni

  NE ISPUNJAVATE OBEĆANJA: Misija NATO iznela niz zamerki Sloveniji

  Predsednik parlamentarnog odbora za odbranu Matej Tonin potvrdio je za mariborski list Večer da je nedavna inspekcijska misija imašla niz zamerki na račun slovenačkog doprinosa u NATO.

  „Ne ispunjavamo dužžnosti i obećanja koje smo već dali. Članstvo u NATO savezu ne donosi samo privilegije nego i obaveze“, kazao je Tonin za list. Zamerke na račun nedovoljnog izdvajanja Slovenije za odbranu, ali i njenog nedovoljnog angažžmana u međunarodnim misijama, članovi NATO inspekcije su „bez diplomatskih rukavica“ izneli ministarki odbrane Andreji Katič i drugim zvaničnicima.

  Uz to, prema nalazima NATO inspekcije, struktura slovenačkih vojnih izdataka sasvim je pogreššna, jer 80 odsto sredstava ide za plate, dok je izdvajanje za investicije minimalno.

  Inspekcijske misije NATO saveza po zemljama članicama treba da rezultiraju izvešštajima o tome koliko je svaka članica verodostojan partner i kakav je njen udeo u ukupnoj efikasnosti kolektivnog sistema odbrane, navodi „Večer“ i dodaje da će tako sredinom iduće godine biti poznato i koliki je kredibilitet Slovenije u NATO savezu.

  U tom smislu treba tumačiti i izjavu slovenačkog ministra spoljnih poslova Karla Erjavca, koji je ove sedmice u sedišštu NATO u Briselu rekao da će Slovenija morati da posveti višše pažžnje trošškovima odbrane i jačanju vojnih kapaciteta, nakon niza godina kad su ti trošškovi padali zbog šštednje i finansijske stabilizacije.

  Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

  Autor:

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com