Politika

Ne Milošević, već Srbija nije odgovorna za zločine u BIH

BEOGRAD – Presudom Radovanu Karadžiću, pravno gledano, Sloboban Milošecić nije oslobođen krivice, ali jeste skinuta odgovornost sa Srbije za ratne zločine u BIH, istakli su za Tanjug pravni stručnjaci.

Jedan od članova pravnog tima odbrane Radovana Karadžića, advokat Goran Petronijević rekao je Tanjugu da je pravno gledano jasno da Slobodan Milošević ne može biti oslobođen krivice u postupku u kojem se ne sudi njemu već nekom drugom.

On je naglasio da je od dana objavljivanja presude Karadžiću u martu ove godine poznato da je čitav politički, policijski i vojni establišment Srbije izbačen iz zajedničkog zločinačkog poduhvata i istakao da to predstavlja uspeh Karadžićeve odbrane.

U optužnici protiv Karadžića je stajalo da je on taj vid krivične odgovornosti počinio sa Miloševićem, Stanišićem, Perišićem, Simatovićem, pa Mladićem i Biljanom Plavšić itd, podsetio je Petronijević.

„Upravo to što je srpsko rukovosdstvo izostavljeno iz dispozitiva presude, jer za to nema dokaza, predstavlja uspeh Karadzićeve odbane. Karadžić se nije branio po principu ‘nisam ja majke mi nego je neko drugi’, već smo u toj fazi napadali ‘bazu zločina’, odnosno preispitali smo sve što pise u optužnici“, ukazao je Petronijević.

Prema njegovim rečima, srpski zvaničnici su izbačeni iz dispozitiva presude, a ne iz obrazloženja na hiljadu trista i nekoj strani…

„U dispozitivu presude nema srpskih zvaničnika i samim tim se može smatrati da Srbija nema odgovornosti na onaj način kako je to napisano u optužnici za sva događanja na teritoriji BIH. To je činjenica“, naglasio je Petronijević .

Petronijević je ponovio da je sprsko rukovodstvo izuzeto iz osuđujuće presude, ali da su po istoj presudi u zajednčki zločinački poduhvat uključeni kao pojedinci Vojislav Šešelj i pokojni Željko Ražnatović Arkan.

„Da bi čudo bilo veće, Šešelj je nedelju dana pre izricanja presude Karadžiću bio oslobođen svih optužbi, da bi u Karadžićevoj presudi sedam dana kasnije on bio uključen u zajednički zločinački poduhvat”, ukazao je advokat.

Pogrešnom analogijom pravnog tumačenja činjenica, kao sada sa Miloševićem, moglo bi da se zaključi da je Šešelj osuđen Karadžićevom presudom što, kako je naveo, apsoluno ne stoji.

Petronijević je ukazao da je reč o nepravosnažnoj presudi, te da je haško tužilaštvo najavilo da će se zaliti upravo na sve tačke koje su relaksirajuće za samog Karadžića, na događaje u BIH, kao i na ono što se tiče odnosa sa srpskim rukovodstvom, ističući da ga je iznenadilo preslobodno tumačenje u pojedinim medijima.

„Olako davati kvalifikacije i proizvoljna tumačenja određenih činjenica može samo neko ko nije pravnik ili neko ko ima loše namere da na ovom prostoru otvori jedno pitanje koje može da dovede do uzburkavanja, deobe, a sa druge strane i do ozbiljne pozornosti na dalja događaja u žalbenom postupku – u smislu da se vrši pritisak na drugostepeno veće da se usvoje tužilački zahtevi i da od te priče – kako je Milošević oslobođen, ne bude ništa“, zaključio je Petronijević.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Yukom) Milan Antonijević rekao je za Tanjug da se presuda Karadžiću ne odnosi na slučaj Slobodana Miloševića, tako da se ne može napraviti nikakva veza i bilo kakav zaključak o oslobađajućoj presudi.

„To su potpuno odvojene optužnice, odvojeni postupci, dokazi koji su izvedeni na suđenju Miloševiću su nešto što stoji u tom predmetu“, ukazao je Antonijević.

„Na ovaj način se loše i tendenciozno interpetira Karadžićeva presuda, umanjuje se značaj svega što je rečeno pred Haškim tribunalom i na jedan više politikantski način se vraća pitanje rehabilitacije Miloševića u žižu javnosti“, smatra direktor Yukoma.

Miloševiću presuda nije izrečena, pa će zato, kako je naveo, ostati, samo dokazi koji su izvedeni u predmetu i koji će biti „spomenik onome što je rađeno devedesetih godina“.

Advokat Toma Fila je naveo da u tekstu Karadžićeve presude nigde ne stoji da Milošević nije kriv, te da se iz nje može samo zaključiti da je Karadžić kriv „sto posto“.

„Oglašava se da je Karadžić sam kriv sa ostalima iz Bosne za sve to što se desilo”, rekao je Fila Tanjugu, podsećajući da je Milošević inače umro kao nevino lice, jer nije osuđen i da dok god neko nije osuđen postoji prezumcija nevinosti.

Fila smatra da je, kako je rekao, cela priča u tome je da se sad napravi aluzija da je Milošević ubijen u pritovru Haškog tribunala.

„To do kraja nikada nije isključeno jer nije utvrđeno od čega su tragovi koji su nađeni na njegovoj obdukciji. Haški tribunal je tvrdio da je on sam to uzimao da bi poništio delovanje lekova, ali nikada nije utvrđeno kako je moguće da se to unese unutra gde su kamere“, naveo je advokat.

Prema njegovim rečima, to dokazuje da je Hag dozvolio da on umre ili da je ubijen od nekoga, ali u svakom slučaju „su sve uradili da on ne završi život u sudu“.

“Milošević ne bi bio oslobođen, jer nije bio optužen samo za za Bosnu i Hercegovinu, već i za Kosovo“, smatra Fila i podseća na slučaj Gorana Hadžića.

U slučaju “Ovčara”, u presudi Haškog tribunala se navodi da je zločine izvršila vojska, a onda je optužen i Goran Hadžić za to isto.

„Rekli su da to jeste vojska sve napravila, ali je pet-šest sati to radio i Goran Hadžić“, naveo je Fila, zaključujući da je Haški tribunal „pravni monstrum koga će se pravnici celog života stideti“.

Foto Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh