Kultura

NE PROPUSTITE: Prvi portret Dositeja Obradovića

Dom Jevrema GrujićaFoto: domjevremagrujica.comDom Jevrema Grujića

Ako narod Srbije treba nekome da bude večno zahvalan onda je to svakako Dositej Obradović, prosvetitelj, čovek koji je nesebično prenosio svoje znanje, bio je prvi ministar obrazovanja… genije!

Zato ne propustite jedinstvenu priliku da u Muzeju Dom Jevrema Grujića (Svetogoprska 17) tokom predstojećeg vikenda, ali i za vreme praznika – Dan državnosti Srbije (15. i 16. februar) pogledate prvi portret Dositeja Obradovića, prema kojem su rađeni svi ostali kasniji portreti i ilustracije u knjigama i udžbenicima.

Portret će biti izložen samo tokom dana praznika, nako čega će ga preuzeti stručni tim Centralnog instituta za konzervaciju u kojem se očekuje njegova restauracija, ali i detaljna analiza kako bi se utvrdio njegov autor koji do sada nije poznat.

Dositej ObradovićFoto: domjevremagrujica.com


U Domu Jevrema Grujića, moći ćete da vidite i jedinstvenu umetničku kolekciju sakupljanu tokom dva ipo veka, koju čine dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Zore Petrović …, skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, među kojima je i puška Hajduk Veljka, kraljevske darove, umetničke predmete, kao i bogat arhivski materijal i to sve u autentičnom ambijentu gradske vile s kraja 19. veka.

Posle obilaska muzeja, možete se opustiti uz čaj koji će biti poslužen po engleskom kraljevskom protokolu ili probati kafu na pariski način. Svakako ne propustite da probate i omiljenu čokoladnu tortu Kraljice Natalije, spremljenu po originalnom receptu iz 1889. godine.

Muzej je otvoren od 11 do 18 časova.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh