• Gradovi

  Neće biti negativnih efektata za pravosudni sistem

  BEOGRAD – Skupština Srbije nije izabrala novog tužioca za ratne zločine, ali to neće, kako su danas poručili poslanici vladajuće koalicije, imati negativne efekte po funkcionisanje pravosudnog sistema.

  Zamenik predsednika poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je novinarima u parlamentu da nije reč o političkom dogovoru, već da je svaki poslanik samostalan da glasa ili ne glasa za nešto.

  „Neće se desiti ništa strašno kada je u pitanju srpsko pravosuđe, po zakonu, ako se ne izabere tužilac za ratne zločine, republički javni tužilac ima pravo da postavi vršioca dužnosti“, objasnio je Martinović, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

  Dodao je da je poslanicima ponuđena lista kandidata za tužioca za organizovani kriminal i za ratne zločine, da je izabran novi tužilac za organizovani kriminal, a da će tužilac za ratne zločine biti izabran nekom drugom prilikom, kada se budu stekli uslovi.

  „Ali, to neće prouzrokovati negativne posledice po funkcionisanje pravosudnog sistema. Kada se steknu uslovi skupština će izabrati tužioca za ratne zločine“, rekao je Martinović.

  Socijalista Neđo Jovanović rekao je da se Skupština Srbije jasno odredila prema izboru tužioca za organizovani kriminal, a da za izbor novog tužioca za ratne zločine nije postojao dovoljan broj glasova, zbog čega nije ni moglo da dođe do izbora.

  „Skupština je potpuno legitimno postupala, ne vidim nikakvu neozbiljnost u tome, vladajuća koalicija se odredila o kandidatima koji su ispunajvali uslove. Apsolutno nikakva neozbiljnost u tome ne postoji, postupalo se krajnje demokraski i u skladu sa zakonom“, rekao je Jovanović.

  To što nije izabran novi tužilac za ratne zločine, prema njegovim rečima, nije nikakva tragedija, jer će republički javni tužilac imenovati vršioca dužnosti tužioca u narednih godinu dana.

  Skupština Srbije izabrala je juče za novog tužioca za organizovani kriminal advokata Mladena Nenadića, dok izbor za tužioca za ratne zločine nije uspeo, budući da nijedan od kandidata nije dobio potreban broj glasova, odnosno većinu od ukupnog broja poslanika.

  Kandidati za tužioca za ratne zločine bili su bili zamenik tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu Snežana Stanojković, sudija u Apelacionom sudu u Novom Sadu Dejan Terzić, zamenik Republičkog javnog tužioca Đorđe Ostojić, kao i zamenici tužioca za ratne zločine Milan Petrović i Miroljub Vitorović.

  Za Terzića je glasalo 109 poslanika, za Stojković 75, za Ostojića šest, za Petrovića pet i za Vitorovića sedam poslanika.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com