Gradovi

Nećemo se smiriti dok ne uđemo u prvih 40 zemlja sveta

Nećemo se smiriti dok ne uđemo u prvih 40 zemlja sveta

BEOGRAD – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija napreduje polako, ali sigurno i stabilno, i ponovio da smo izašli iz recesije i da je pred nama pet godina rasta.

„Uspeli smo da popravimo poslovni ambijent i nećemo se smiriti dok ne uđemo u prvih 40 zemlja sveta“, rekao je Vučić odgovarajući na novinarska pitanja u Vladi Srbije i dodao da je nezaposlenost sa 26 smanjena na 18 odsto.

On je najavio da će za dva dana imati razgovore sa predstavnicima MMF, dodavši da ti razgovori nisu laki, ali da nema šta da im zameri.

„Ne mislim da su naši protivnici. Oni su nam saradnici i oni su tu da nam pomognu da bi Srbija bila zdravija i uspešnija zemlja“, poručio je Vučić.

Upitan za narednu reviziju MMF-a, rekao je da oni očekuju i moraju da vide još bolje rezultate u reformi javnih preduzeća.

„U junu ćemo imati više stvari, ali racionalizaciju ne možemo da imamo samo na papiru, već morate da pokažete određene rezultate. Oni su ne nezadovoljni, ali moraju da vide još bolje reziultate u reformi javnih preduzeća, a mi moramo da ponudimo rešenja za najveće probleme, a to su RTB Bor, Resavica i preduzeća koja i dalje imaju zaštitu države“, rekao je Vučić.

On je dodao da Svetska banka više brine o restrukturiranja javnih preduzeća, a MMF je tu da čuje stavove Svetske banke.

„Mislim da će ključna revizija da bude ta peta revizija, ali u zavisnosti od njihove volje da li će ovo samo da bude „stuff visity“ ili kako god oni odluče, njihova je stvar, ali u junu ćemo imati više stvari za njih“, rekao je Vučić.

On je istakao da Vlada Srbije radi na rešenju za RTB Bor i Resavicu, ali da neće doći do njihovog zatvaranja ili prodaje „budzašto“, jer bi to, kako je rekao, u potpunosti uništilo budućnost u istočnoj Srbiji.

„Mekenzi je ušao u bord da bi napravili dijagnostiku, da bismo uradili sve što možemo. Radimo mnogo na tome, ali imam pitanje za sve u Srbiji a to je – ko god ima rešenje, neka nam pomogne“, poručio je Vučić.

On je kazao da „ono što bi neki drugi da traže, a to je ili da zatvaramo ili da budzašto damo“, vlada ne želi da uradi.

„Ako zatvorite Bor ili Resavicu sve od Pomoravskog do Borskog ili Zaječarskog ukruga više ništa nemate. U Boru imate više od 4.000, u Resavici vise od 6.000 ljudi, to je 10.000 ljudi, koji drže veliki broj kooperanata, najmanje 15-20.000 ljudi, dakle 30.000 ljudi da izbacimo iz sistema, to za nas nije lako“, rekao je Vučić.

On je dodao da bi to takvo rešenje možda ekonomski dugoročno zdravije, ali da bi nam u potpunosti uništilo budućnost u istočnoj Srbiji.

„Ja na to nisam spreman kao predsednik vlade, i zato molimo i borimo se da pronađemo rešenje i to jesu naše najveće muke. Kada je cena bakra 4.100, a bila je 9.500, pa 7.000 dolara po toni, a sad je 4.100 sa mogućnošću da još padne, za to niste krivi samo vas poklopi i udari po glavi svetsko tržište šta da radite“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li mu smeta što se više priča o saradnji sa Hagom nego o reformama, i koje su najveće pretnje reformama, Vucić je kazao:

„Nema pretnji, ima uvek otpora koliko hoćete kad pomerate kamen, imate otpor onih koji se kriju ispod kamena. Uvek je bilo i uvek će toga da bude… Ono sto je mene iznenadilo je lakomislenost pojedinih da kažu kako je Srbija sedma najbednija na svetu, a zaboravili su da kažu da je Španija šesta,…a cela EU na 20 mestu. Nije to bas ni realno, a zaboravili su da kažu da smo 2011. i 2012. bili na prvom mestu“.

Premijer je porucio i da je Srbija uspela da sačuva mir i stabilnost, istakavši da se nikoga ne plaši, pa ni „ogromnog ujedinjenja“.

„Rekao sam da se ne plašim ujedinjenja, ja neću bogatiji izaći iz ove zgrade. Mislim da sam mnogo stvari uradio za ovu zemlju“, ukazao je Vučić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh