Nacionalne Novosti

Nedelja borbe protiv nasilja upotrebom vatrenog oružja

policija-hitna-pomoc.jpg

 

Povodom Nedelje borbe protiv nasilja upotrebom vatrenog oružja od 1. do 8. maja,

Autonomni ženski centar ukazuje na to da su tokom poslednjih šest godina u Srbiji ubijene najmanje 192 žene, a od toga je više od trećine ubijeno vatrenim oružjem.

Samo od početka ove godine, osam žena je ubijeno u porodično-partnerskom kontekstu – njih tri su ubijene vatrenim oružjem, pokazuju podaci o femicidu koje prikuplja Mreža Žene protiv nasilja.

Podsećamo da samo prisustvo vatrenog oružja u domaćinstvu šest puta pojačava verovatnoću da će žena koja preživljava nasilje biti ubijena, a da nasilnikove pretnje vatrenim oružjem ovu verovatnoću pojačavaju čak dvadeset puta.

Visoki procenat femicida počinjen vatrenim oružjem u Srbiji može biti u direktnoj vezi sa ratovima koji su se tokom devedesetih godina vodili na ovim prostorima i velikom količinom oružja zaostalog nakon završetka sukoba.

Ne treba zanemariti ni neadekvatan državni odgovor na porast kriminala.

Zbog toga takođe podsećamo da su, u skladu sa Rezolucijom 1325 Saveta bezbednosti UN-a, pitanja razoružanja direktno u vezi sa bezbednošću, ne samo žena, već celokupnog društva.

Autonomni ženski centar se zalaže da sva krivična i prekršajna dela sa elementima nasilja, bez obzira na vrstu i visinu izrečene sankcije, predstavljaju prepreku za dobijanje odobrenja za držanje ili nošenje oružja.

Na isti način, prepreku treba da predstavljaju i situacije kada su prema podnosiocu zahteva izrečene mere porodičnopravne zaštite od nasilja u porodici.

Takođe tražimo neodložno oduzimanje oružja licima koja ga poseduju, na svaku prijavu nasilja, a smatramo da je potrebno uvesti i obavezu informisanja svih punoletnih članova porodice da je lice koje je član porodice podnelo zahtev za nabavku oružja.

Republika Srbija mora da unapredi propise kojima se reguliše službeno nošenje oružja, kako pripadnika službi bezbednosti tako i pripadnike obezbeđenja, uključujući i privatno obezbeđenje. Nužni su i sistemski odgovori na smanjenje oružja u nelegalnom posedu.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh