• Novosti online

  Nedeljkov (CRTA): U vanrednom stanju je nemoguće organizovati izbore

  Programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov izjavio je da je Republička izborna komisija (RIK) rešenjem o prekidu svih izbornih radnji donela odgovornu odluku, jer je u vanrednom stanju u kome se potencijalno ograničavaju ljudska i gradjanska prava, nemoguće organizovati izbore u skladu sa demokratskim standardima.

  „Ova mera će doprineti smanjenju rizika i ugrožavanju zdravlja i života gradjanki i gradjana Srbije“, rekao je Nedeljkov za portal Autonomija.

  Najavio je da će CRTA tokom vanrednog stanja nastaviti sa monitoringom elektronskih medija sa nacionalniom frekvencijom, te društvenih mreža.

  Dodao je da očekuje da, u skladu sa odlukom RIK-a, na televizijama tokom vanrednog stanja ne bude predizbornih blokova i spotova.

  „Mi se sada vraćamo u stadijum pre zvaničnog početka kampanje i tako se mi kao posmatračka misija i ponašamo“, kazao je Nedeljkov.

  Prema njegovim rečima, nakon ukidanja vanrednog stanja, minimum 30 do 45 dana je za kampanju dovoljno.

  „Medjutim, sve će apsolutno zavisiti od toga kako će izgledati naše društvo i kroz šta će proći u narednim nedeljama. Mislim da je to nešto što je sada od najvećeg značaja“, ocenio je Nedeljkov.

  Naveo je da je tokom medijskog monitoringa predizborne kampanje „vrlo egzaktno“ uočeno da naročito oni mediji koji imaju veliki uticaj na formiranje javnog mnjenja, pre svega televizije s nacionalnom pokrivenošću, u tri četvrtine slučajeva davale su prostor za političke aktere koji dolaze iz partija na vlasti, i to pozitivnog ili neutralnog karaktera.

  Dodao je da se o akterima koji su zagovarali bojkot izbora izveštavalo gotovo isključivo negativno, a kada se izveštavalo o partijama koje su najavile učešće u izborima, o njima se izveštavalo neutralno.

  CRTA je, prema njegovim rečima, zabeležila i veliki broj takozvanih humanitarnih akcija u sivoj zoni, gde su političke partije menjale različite institucije socijalnog karaktera.

  „Imamo i nekoliko pojedinačnih slučajeva potencijalnih pretnji biračima da, pre svega, stave svoj potpis na listu za kandidaturu političkih partija, i sekundarno, gde su gradjani bili izloženi pritisku da skupljaju kapilarne ili sigurne glasove, i to sve pod pretnjom gubitka posla, odnosno nekih privilegija, jer su ucenjeni svojom pozicijom koju imaju u javnom sektoru“, naveo je Nedeljkov.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com