• Poljoprivreda

  Nedimović: Ojačati konkurentnost i kvalitet poljoprivrede

  BEOGRAD – Za oporavak srpskog agrara, potrebno je ojačati konkurentnost proizvođača, uskladiti standarde sa evropskim, odnosno evroazijskim tržištem i podići kvalitet poljoprivredne proizvodnje kako bismo ono što imamo mogli negde i da prodamo, izjavio je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

  Nedimović je, na dvodnevnom seminaru “Dani javnih politika” na Fakultetu političkih nauka, objasnio da je merama agrarne politike potrebno napraviti veću dodatu vrednost tako što će proizvođači ulagati u sebe i svoju opremu.

  Istovremeno, dodao je, potrebno je razvijati prerađivačke kapacitete, kako se ne bi prodavala samo sirovina, već i gotovi proizvodi.

  Kada je reč o kvalitetu proizvoda, Nedimović je najavio formiranje laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka u narednih 60 dana.

  “Svaka mlekara to ima kao interni mehanizam, a ne kao nacionalnu stvar”, rekao je Nedimović.

  On je dodao i da je potrebno ulagati u sisteme za navodnjavanje, kako bi se iskoristili vodni tokovi zemlje, naročito u onim poljoprivrednim granama koje predstavljaju perspektivu na srednjem i dužem roku -voćarstvo, povrtarstvo, uzgajanje goveda za proizvodnju mesa, i ribarstvo.

  “To su perspektive za tržišta koja su nam u ovom trenutku dostupna i zato našim politikama moramo da razvijemo pravni okvir i damo finansijska sredstva kako bismo u te četiri komparativne grane napravili najveći iskorak”, rekao je Nedimović.

  To je deo agrarne politike Srbije koja će se bazirati, kako je rekao ministar, na jačanju prerađivačke industrije, korišćenju raspoloživih alata Evropske unije, unapređenju sistema kvaliteta i bezbednosti hrane i razvoju infrastrukture u oblasti poljoprivrede.

  Nedimović se dotakao i činjenice da bi narednih dana trebalo da isteknu zaštitne mere za uvoz mleka, izrazivši bojazan da mere koje je predvidela vlada po tom isteku neće naići na dobru podršku proizvođača.

  “To može da naiđe na dobar odziv kada im budemo objasnili da ćemo im dati sredstva da povećaju konkurentnost, da nabave opremu da im mleko bude kvalitetnije, da ćemo im davati veće premije za kvalitetnije mleko. Ali s tim moramo da krenemo što pre”, istakao je Nedimović.

  U srpskom agraru, pored finansija, jedna od prepreka je i neznanje proizvođača, rekao je Nedimović.

  “Nisam mogao da verujem da naših 400.000 poljoprivrednih gazdinstava ne znaju šta im je na raspolaganju, odnosno da nemamo mehanizam da im prenesemo čime raspolažemo. Insistiraću da sledeće godine njima šaljemo informacije kako to mogu da realizuju”, rekao je Nedimović.

  Zato će država formirati, kako je rekao, 145 posrednika između Uprave za agrarna plaćanja i poljoprivrednih proizvođača koji će imati edukativni karakter i pomagati u njihovoj komunikaciji.

  Srbija, dodao je Nedimović, nema kapacitet da analizira sve mere agrarne politike iz prethodnog perioda, zbog čega, kako je rekao, insistira na saradnji sa Svetskom bankom.

  “Moramo da uključimo Svetsku banku, da nam pomognu, jer džaba nama sav novac ako mi ta sredstva ne iskoristimo na način da povećamo konkurentnost naših poljoprivrednih proizvođača i prerađivača”, rekao je Nedimović.

  Kako je rekao novac ranije u budžetu nije pratio agrarnu politiku, odnosno kreirano je tako da nisu finansijski pokrivene, već da stvore obaveze u budućnosti.

  “Često me pitaju hoćemo li imati veći budžet sledeće godine, ali to je nevažno pitanje. Važno je da li sam implementirao ono što sam planirao, da li smo uspeli da potrošimo novac za ono što smo već kreirali”, rekao je Nedimović.

  On je dodao i da je za implementiranje svake javne politike važna politička stabilnost, ukazujući da spoljašnji faktori veoma utiču na agrar.

  Srbija se nalazi na teškom putu evropskih integracija, a ni međunarodne prilike nisu povoljne, ukazao je Nedimović.

  Ministar je naglasio da evropska orijentacija Srbije nije upitna, ali da postoji problem jer se pregovaračka poglavlja za članstvo u EU ne otvaraju.

  “U poljoprivredi nijedno poglavlje nije otvoreno. Ako političke prilike ne budu dobre, ako se ne budemo dobro kretali u poglavljima 35, 23 i 24, džaba sva ostala”, rekao je Nedimović.

  Nedimović je, u razgovoru sa studentima Fakulteta političkih nauka, rekao i da smatra da bi mladi trebalo da uđu u sistem poljoprivrede, ali ne samo kao proizvođači, već i kao neko ko će vršiti nadzor u tom sektoru.

  “Ideja mi je da u inspekcijske službe dovedemo novih 50-100 ljudi sa fakulteta, da ih naučimo novim regulativama i veštinama kako bismo ih imali narednih 20-30 godina, a koji neće sutra otići u penziju”, rekao je Nedimović.

  Dvodnevni seminar “Dani javnih politika” osmišljen je s namerom da studente i predstavnike organizacija civilnog društva upozna sa procesom kreiranja i konkretnim javnim politikama.

  Realizujuju ga Grupa za analizu i kreiranje javnih politika (GAJP) u saradnji sa Centrom za javnu upravu, lokalnu samoupravu i javne politike Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer.

  Projekat je nastao je s idejom da demokratizuje proces donošenja javnih politika u Srbiji, tako što bi zainteresovane studente i predstavnike organizacija civlinog društva uključio u raspravu o aktuelnim temama, a prvi put je organizovan 2013.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com