Gradovi

Neizvesno kad će avion s telima srpskih državljana poleteti iz Libije

BEOGRAD – Još nije izvesno kad će avion sa telima srpskih državljana koji su poginuli u Libiji poleteti iz te zemlje, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji se danas upisao u knjigu žalosti povodom smrti Slađane Stanković i Jovice Stepića.

„Još nismo sigurni kad će avion sa telima naših službenika poleteti, jer i u ovakvim sitaucijama postoje procedure koje su nama nejasne i gde nismo mogli da dobijemo dozvolu da naš avion sleti, ili da libijski poleti zbog sankcija koje postoje protiv te zemlje“, rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova, nakon upisivanja u knjigu žalosti.

Kako je dodao, ministarstvo će još malo čekati na taj odgovor, a ako ga ne dobije, oni će biti prebačeni preko Tunisa ili neke druge zemlje.

Dačić je rekao da je Libija u znak saosećanja sa srpskim žrtvama ponudila svoj avion, dok je i srpska strana zatražila dozvolu za sletanje u Tripoli.

„Dozvolu još nismo dobili, šta će biti do kraja ne znamo ni sami. Učinićemo sve što možemo da tela vratimo porodicama“, rekao je Dačić.

On je ponovio da je stradanje srpskih državljana veliki gubitak i udarac kako za ministarstvo i diplomatiju, tako i za celu zemlju.

To je dodao je, prva talačka kriza sa kojom se susrela Srbija i u kojoj su srpski državljani bili oteti i na kraju postali žrtve „ne otmice, ali vazdušnog bombardovanja“.

Podsetivši da je sekretat MSP Veljko Odalović juče otputovao u Libiju, Dačić je rekao da je od libijskih vlasti tražio dve stvari – da se procedura brzo završi i da se saznaju svi podaci iz istrage od trenutka kad se desila otmica, kao i izveštaj sa obdukcije.

„Mi ćemo naravno izvršiti obdukciju i ovde, kad tela budu stigla, ali to već nije posao koji radi ministarstvo spoljnih poslova, već drugi državni organi i oni će sigurno sprovesti celu proceduru“, rekao je Dačić.

„Budite uvereni da će ova radna grupa koju smo formirali, nezavisno od državnih organa koji treba da se bave tim slučajem, do kraja utvrditi punu istinu, šta se desilo, ko je kriv, i na kraju krajeva, to je nešto što dugujemo i njihovim porodicama“, rekao je Dačić.

On je dodao da će javsnot u toku dana biti obaveštena o daljim procedurama.

Dačić je u knjigu žalosti upisao:

„Mi ovim ljudima dugujemo nezaborav, ali i punu istinu o tome šta se dogodilo i zašto se dogodilo“.

Preview

IVICA DACIC

Slide

IVICA DACIC

Slide

IVICA DACIC

Slide

IVICA DACIC

Slide

IVICA DACIC I KAJL SKOT

Slide

LI MANCANG

Slide

IVICA DACIC I KAJL SKOT

Slide

IVICA DACIC

Slide

KAJL SKOT

IVICA DACIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh