Zabava

Nekadašnji profesor Džulijana Asanža kaže: „Cenim to što si učinio“

Asanž u doba kada je boravio u Melburnu. Fotografija: via

Prošle nedelje su Ujedinjene nacije zaključile da je Džulijan Asanž nezakonito zatočen. To je sigurno veliko olakšanje za Asanža, koji je tvitovao da obećava da će se predati britanskoj policiji ako UN ne presudi u njegovu korist.

I šta sada? Pa, to verovatno neće ništa da promeni. Ako Asanž zatraži svoj pasoš natrag, kao što mu je obećano da će moći, vlasti UK će verovatno ignorisati taj zahtev, i ostaće zatočen u ambasadi Ekvadora. Ili će možda pokušati da ode, a u tom slučaju svi dogovori otpadaju.

Pročitajte i: Sudije Ujedinjenih nacija glasale „u korist“ Džulijana Asanža

Neko ko celu ovu epopeju prati sa posebnim zanimanjem je Džeri Koliha, jedan od nekadašnjih Asanžovih profesora. Davne 2003, Asanž se prijavio na studije matematike na Univerzitetu u Melburnu. Tamo ga je tokom jednog semestra Koliha podučavao linearnoj analizi.

Pozvali smo Kolihu da čujemo da li ima neku poruku za svog bivšeg studenta.

VICE: Ispričajte mi kako ste upoznali Džulijana Asanža.

Koliha: Predavao sam mu jedan predmet na trećoj godini studija matematike. Otišao sam u penziju pre šest godina, pa je to najverovatnije bilo 2006. Isticao se sedeći u prvom redu, jer je bio stariji od ostalih studenata. Postavljao je veoma oštroumna pitanja. Čitajući njegove eseje, bilo mi je jasno da bi on – kada bi se usredsredio na to – mogao da postane veoma dobar matematičar. Ali veoma je neredovno dolazio na predavanja. Bilo je jasno da ne želi da se povinuje rasporedima i da ide tamo gde ga misli odvedu.

Da li vam je delovao arogantno?

Ne, nije u pitanju bila arogancija. Bio je pametan, postavljao je veoma inteligentna pitanja. Naravno, bio je svestan svoje inteligencije, što se možda drugima nije dopadalo. Ali ne bih rekao da je bio arogantan.

Kakve ocene je imao?

Imao je veoma dobre ocene, ali ne mogu da vam kažem ni da li je položio taj ispit. Delovalo mi je da je preokupiran nekim drugim stvarima koje su ga u to doba intresovale.

Jeste li pratili priču o Vikiliksu?

Pratio sam šta se događa, i moje lično mišljenje je da naše društvo mora da bude otvorenije. Cenim to što je učinio. Zalažem se za otvorenost. Nažalost, SAD bi morale da priznaju mnoge svoje greške, naročito kada je u pitanju demokratija uopšte.

Mislite li da je Džulijan dao svoj doprinos svetu?

Definitivno.

Džulijan je u Švedskoj optužen za seksualni napad. Šta vi mislite o tome?

Nemam predstavu šta se događalo. Kako mogu da imam mišljenje o nečemu što se odvijalo u Švedskoj?

Pitam vas to zato što ste ga lično poznavali.

Kada držite predavanje klasi od 20 studenata, on je samo jedan od njih koji tu sede. Nisam razvio prisniji odnos s njim. Sa nekim drugim studentima jesam, ali kao što sam već rekao, on je bio veoma zauzet nekim drugim interesovanjima.

Da li ste poželeli da ste ga bolje upoznali?

To bi bilo teško. U takvim slučajevima je primerenije da student preuzme inicijativu, a ne predavač.

Da li ikada na večerama pominjete tu anegdotu – da ste bili profesor Džulijanu Asanžu?

Da, moram da priznam da tu i tamo pomenem njegovo ime [smeje se]. Ne bih bio ljudsko biće da to ne činim. Ljudi me obično pitaju kakav je bio, ali ja uvek moram da ponovim ovo što sam i vama sada ispričao. Nisam ga toliko dobro poznavao. Bio je veoma inteligentan, veoma bistrog uma, ali to je sve što mogu da kažem.

Kada biste ovog trenutka mogli da odletite u ambasadu Ekvadora, šta biste rekli Džulijanu?

Rekao bih mu, „Žao mi je što si bio prinuđen da ovako postupiš i tri godine sediš u izolaciji. Rekao bih mu, ‘Cenim to što si učinio sa Vikiliksom“.


Pogledajte i „VICE meets Stevan Dojčinović“ sa istraživačkim novinarom i urednikom istraživačke mreže KRIK:


Šta mislite, šta ste lično naučili iz tog iskustva?

Pa mislim da bi društvo – ne samo Australija, ne samo Amerika, već društvo u celini – trebalo da bude daleko otvorenije. To bi rešilo mnoge probleme. Otvorenost je ključ kojim bi mogli da unapredimo naše društvo i Vikiliks je dao ogroman doprinos tome. Najiskrenije se nadam da će sa njim sve biti u redu.

Kako biste voleli da se ovo završi?

Najiskrenije se nadam da će SAD korigovati svoj stav po tom pitanju, i da će odustati od tužbe protiv njega, kao što bi i sa Snoudenom trebalo da bude slučaj.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh