Gradovi

Neke odredbe zakona o komunalnoj policiji sporne

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je povodom predloga za izmenu Zakona o komunalnoj policiji upozorio da su određene odredbe tog rešenja sa stanovišta ustavnih odredbi koje uređuju zaštitu i obradu podataka o ličnosti – sporne.

Poverenik je Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Skupštine Srbije uputio pismo u kome na to ukazuje, saopšteno je iz kancelarije poverenika.

Kako se navodi, poverenik se obratio neposredno nadležnom Odboru Narodne skupštine imajući u vidu značaj zakona, u javnosti prisutne kontraverze u pogledu ovlašćenja komunalne policije, kao i sporne situacije u vezi sa postupanjem komunalnih policajaca.

Poverenik je pri tom naglasio da primedbe daje isključivo sa stanovišta nadležnosti, kao i da u ranijoj fazi pripreme Predloga zakona nije bio u poziciji da da mišljenje jer mu, iako je to Poslovnikom Vlade predviđeno, Nacrt nije dostavljan, odnosno mišljenje nije ni traženo.

Poverenik je upozorio da shodno izričitoj odredbi čl. 41 Ustava obrada podataka o ličnosti, što se odnosi i na „podatke o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje poslova komunalne policije“, treba da bude uređena zakonom i njeno uređivanje se ne može prepuštati podzakonskim aktima ministara.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh