Novosti online

Nekoliko hiljada nemačkih ekstremnih desničara na maršu u Kemnicu

Nekoliko hiljada nemačkih ekstremnih desničara izašlo je večeras na ulice Kemnica, zbog nedavnog ubistva Nemca u tom gradiću na istoku zemlje za koje su osumnjičena dva migranta.

Lideri parlamentarne Alternative za Nemačku (AfD) i antiimigracionog pokreta Pegida predvodili su takozvani „marš žalosti“ gradskim ulicama u crnoj odeći, noseći bele ruže, navodi Asošiejted pres.

Sledilo ih je nekoliko hiljada ljudi, od kojih su mnogi nosili nemačke zastave i slike navodnih žrtava nasilja migranata.

Brojne policijske snage razdvajale su oko 4.500 okupljenih desničara od kontraskupa na kojem je oko 4.000 ljudi demonstriralo protiv negativnog stava prema strancima.

Policija je posle prekoračenja vremena za održavanje protesta zatražila od organizatora marša da završe marš zbog bezbednosnih razloga, na šta su desničari reagovali vikanjem i zviždanjem.

U nedelju je na gradskom festivalu u Kemnicu nožem izboden 35-godišnji Nemac koji je preminuo u bolnici, a zbog tog zločina uhapšeni su 22-godišnji Iračanin i 23-godišnji Sirijac. Policija nije saopštila detalje, ali je demantovala glasine da je sukob izbio jer je ubijeni Nemac štitio svoju partnerku.

Desničari su zbog tog ubistva protestovali odmah u nedelju, a u ponedeljak uveče su se sukobili sa levičarima, okupljenim na kontrademonstracijama. Tada je povredjeno 20-ak ljudi.

Uzvici neonacista „Stranci napolje“ na protestu u ponedeljak povećali su zabrinutost gradskih kompanija i Tehnološkog univerziteta u Kemnicu na kojem stranci čine veliki procenat studenata.

Neonacisti su i prethodnih dana nastavili s protestima u Kemnicu zbog migrantske politike nemačke kancelarke Angele Merkel, a na tim skupovima nije bilo incidenata.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh