Politika

„Nema izdaje, Srbija je nezavisna“

dačićFoto: MIP Srbije/Ognjen Stevanović

On je dodao da će naša zemlja nastaviti saradnju i sa NATO i sa Rusijom vodeći računa o svojim interesima.

Niko, kako je istakao, „ni Rusija, ni NATO, niti EU nemaju apsolutno ništa protiv ovakve pozicije Srbije. Štaviše poštuju je, uvažvaju i trude se da ne urade ništa što bi je moglo kompromitovati“.

„Nema pritisaka, niti bilo kakvih zahteva koji bi ovu poziciju Srbije otežali i ugrozili. Srbija baš ovakva kakva je, potrebna je svim stranama“, naglasio je Dačić u autorskom tekstu za današnju „Politiku“.

Osim, kako je naveo, nekim, u samoj Srbiji koji bi da je odrede i svrstaju.

„Zbog sebe, a ne zbog Srbije. I to im neće proći“, poručio je Dačić.

On je objasnio da je NATO vojna organizacija koja se nalazi u čitavom okruženju, kao i na Kosovu i da bi svako odbijanje saradnje sa njom bilo bi ne samo glupo, nego bi predstavljalo izdaju nacionalnih interesa.

Ova vlada, kako je naglasio, nema prostora ni za amaterizam, ni za avanturizam, i neće se time baviti.

„Ako od NATO zavisi bezbednost Srba na Kosovu, razgovaraćemo sa NATO svakog dana, svakog sata i omogućiti da na to Kosovo, na kojem štite naše ljude stignu u najkraćem mogućem roku i bez ikakvog ometanja“, naveo je Dačić.

On je podsetio da su članice NATO gotovo sve zemlje EU kojoj Srbija ide „bez odlaganja i odstupanja“ a ignorisanje te činjenice bilo bi, po njegovim rečima, neodgovorno i isključivalo bi iz naše spoljne politike svaku racionalnost i promišljanje sopstvene budućnosti.

Zato će, kako je rekao, Srbija nastaviti da sarađuje sa NATO, u okviru našeg Ustava koji nalaže vojnu neutralnost, kao i da će iz te saradnje probati da izvuče najbolje – od novih tehnologija, do nove saradnje u oblastima važnim za našu privredu i radna mesta u njoj.

Takođe, kako je dodao, na isti način Srbija će nastaviti da sarađuje sa Rusijom i njenim oružanim snagama.

„U našem interesu, isključivo, vodeći pritom računa i o tome da oni ne ugroze naše prijateljstvo, ni sa jednim od, samo trenutno, suprotstavljenih polova u svetskoj areni“, zaključio je Dačić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh