Gradovi

Nema odsečenih naselja, snabdevanje funkcioniše

BEOGRAD – U Srbiji danas, u vanrednoj situaciji zbog poplava, nema odsečenih sela niti gradova, snabdevanje funkcioniše, a samo dva državna puta nisu u funkciji, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, napominjući da i za te puteve postoje alternativni pravci,

Ona je u Dnevniku RTS-a istakla da je Vlada Srbije i danas, kao i pre dve godine, uz svoje građane, te da zajedno mogu sve da prebrode.

„Prebrodićemo i ovu krizu i radićemo na pripremljenosti za ovakve situacije. Mi jesmo danas pripremljeni. Dva državna puta nisu u funkciji – Dub-Rogačica i Čačak-Guča, gde su se aktivirala klizišta, ali i za jedan i za drugi postoje alternativni putevi“, rekla je Mihajlović.

Ona je napomenula da na putevima koji su izgradnji, kao što je Koridor 11, ima poplavljenih delova, najavivši da će tamo otići u toku dana jer je zbog visokog vodostaja kod sela Brđana pao jedan deo skele i kran.

Takođe je navela da je kod nove investicije, a to je izgradnja mosta Ljubovija-Bratunac, jedan deo potopljen zbog visokog vodostoja i bujice, te da je jedan deo skele otišao dva kilometra nizvodno.

Upitana da li je reč o lošoj izgradnji, ministarka kaže da nema grešaka investitora.

„To nije zbog toga što izvođač nije uradio svoje poslove, već jednostavno putevi su izgradnji, i tada ne možete da imate potpuno uređenu situaciju“, objasnila je.

Prema njenim rečima, investitori su sve vreme na terenu, preko 2.200 ljudi je u pripravnosti iz svih putarskih firmi, bilo domaćih ili stranih, kao i 700 vozila, 1.100 raznoraznih vrsta opreme i kompletna mehanizacija.

„Možemo biti sa tim potpuno mirni, oni su svakog trenutka, 24 sata, u pripravnosti. Bićemo sve vreme pripravni sve do trenutka dok se potpuno ne obustavi vanredna situacija, a tek onda nam slede dodatni poslovi, od procene štete do popravljavanja“, poručuje Mihajlović.

Ona je govorila i o situaciji u „Železnicama Srbije“, rekavši da se na konkurs za sva tri direktora tog preduzeća – za „Srbija voz“, „Srbija infrastrukture“ i „Srbija kargo“- prijavilo 49 kandidata, a kako je dodala, njih će imenovati nova vlada.

Kad je reč o otupštanjima, Mihajlović je rekla da niko ni iz jednog javnog preduzeća u Srbiji neće otići dok se ne napravi zajednički dogovor i dok ne bude donet socijalni program.

„Sve ćemo raditi zajedno, nikada se nijedna odluka neće doneti dok se svi ne dogovorimo – sindikati, poslovodstvo i država“, istakla je.

Osvrnuvši se na preduzetništvo, Mihajlović je rekla da je država opredelila 16 milijardi dinara za one koji tek počinju posao ili one koji su u drugoj ili trećoj godini biznisa kada je već kritično, a posebno za mlade i za žene.

„Projekti su na raspolaganju, sve je pregledno i svakog trenutka mogu da dobiju informaciju u Minsitarastvu privrede ili bilo kom Ministarstvu i na sajtovima. Iskoristite to što država pravi ambijent“, poručila je ona.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh