• BG

  НЕМА РАЗВИЈЕНЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ БEЗ РАЗВИЈЕНОГ СТОЧАРСТВА

  КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ШУМАДИЈСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

  Милан Кркобабић, министар у Влади Републике Србије задужен за регионални развој посетио је данас Шумадијси управни округ.

  Министар је своју посету започео у Крагујевцу где се састао са градоначелником Радомиром Николићем и руководством града Крагујевца и разговарао о задругарству, оживљавању села и равномерном регионалном развоју земље.

  „Решили смо да оживимо нешто што је било еминентно и нашем менталитету и што је представљало начин живота у Србији, али не по старим већ по новим принципима, принципима европског задругарства“, рекао је министар и нагласио да на прво место сада стављамо трансфер знања и технологије и тако правимо адекватан привредни субјекат који је у стању да се позиционира на тржишту.

  Правимо специјализоване задруге у које произвођачи не уносе своју земљу или механизацију већ само своје производе које тако претварају у робу, а то је, према речима Кркобабића, наш циљ.

  Градоначелник Николић захвалио је министру на посети и оценио како је територија општине Крагујевац позната по сточарству и да су јој потребни подстицаји у развоју и удруживању, а град ће наставити да делује у том смеру, да даје административну и логистичку подршку,  у циљу побољшања квалитета живота сеоског становништва.

  Министар се осврнуо и на феномен пустог села који се надвио над нама, јер од 4700 села у Србији њих 1200 је готово нестало, а од тога 980 села има мање од 100 становника.

  Са чињеницом да оживљавањем задругарства решавамо кључна национална питања, сложио се и Бранислав Гулан, члан Академијског одбора за село САНУ који је указао на поражавајуће чињенице да тренутно у 150.000 сеоских кућа нико не живи а да чак 50.000 нема ни власника. Гулан  је виђења да је задруга срж сваког села и веома је оптимистичан у процени овог пројекта Владе Републике Србије.

  “У Србији се до сада годишње гасило 100 задруга а за ових годину дана основано је чак нешто више од 300 нових“, рекао је Гулан.

  Своју посету Кркобабић је наставио у селу Церовац код Крагујевца где је обишао новоосновану задругу К & С“, којој je додељенo 6 милиона динара бесповратних средстава из прошлогодишњег Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије, учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за постојеће и формирање нових задруга. Задруга је тим средствима купила грла оваца расе Сјеничка праменка и  Ил де Франс и опрему за мерење и шишање оваца.

  Директор задруге Горан Дунић захвалио је Кабинету министра на помоћи коју је задруга добила и истакао да је задругама потребно што више оваквих пројеката јер сами, не би могли да дођу до окако квалитетних грла. Дунић је у следећој фази развоја задруге најавио отварање или мини млекаре или мини кланице, у зависности од тржишта и пласмана.

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com