• Gradovi

  Nemačka: Iran i Saudijska Arabija da ostave po strani sukobe

  BERLIN – Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio je da Saudijska Arabija i Iran duguju međunarodnoj zajednici da ostave po strani svoje sukobe na Bliskom istoku i da se usredsrede na borbu protiv Islamske države (ID).

  Saudijska Arabija je u nedelju prekinula diplomatske odnose sa Iranom zbog napada na saudijsku ambasadu u Teheranu u protestima povodom odluke Rijada da pogubi istaknutog šiitskog sveštenika.

  U izjavi za nemački časopis „Bild“ Štajnmajer je pozvao obe zemlje da pokažu odgovornost i da se usredsrede na smirivanje situacije u regionu kao i borbu protiv ID, prenosi Rojters.

  „Nadam se da će ti neredi biti uskoro okončani, da će razum prevladati i da će se Rijad i Teheran usredsrediti na ono što je zaista važno, a to je smirivanje vojnog sukoba i nalazenje političkih rešenja u Siriji i Jemenu što će izmaći tlo pod nogama Islamskoj državi“, rekao je Štajnmajer.

  Prema njegovim rečima, čitav Bliski istok, a posebno Saudijska Arabija i Iran na izvestan način imaju dug prema međunarodnoj zajednici koja je „godinama radila na smirivanju sukoba u regionu.“

  AP Photo/Vahid Salemi

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com