• Gradovi

  Nemačka od sutra predsedava OEBS-u

  BEČ – Nemačka od sutra preuzima na godinu dana predsedavanje Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kojom je 2015. predsedavala Srbija.

  Zvanični Berlin upravljaće organizacijom koju čine 57 zemlje članice, a koja se prostire od Vankuvera do Vladivostoka.

  Zvanično će predsedavanje početi prvom sednicom Stalnog saveta, izvršnog tela OEBS, koja je se po običaju održava sredinom januara u Beču.

  Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer najavio je, na ministarskom savetu OEBS u Beogradu, da će prioritet Nemačke biti pre svega jačanje bezbednosti.

  U završnom obraćanju, nemački šef diplomatije je kazao da svet živi u turbulentom vremenu sa brojnim i velikim izazovima.

  Štajnmajer je podvukao da se samo saradnjom i razgovorima mogu rešiti problemi.

  Podsetio je na tri tačke, po njemu veoma važne – brzo reagovanje na krize, smanjenje naoružanja i budućnost evropskog bezbednosnog poretka.

  Ukazao je da je ophođenje sa krizom u Ukrajini pokazalo da OEBS može i mora brže da reaguje.

  Druga tačka je, prema njegovim rečima, da se u narednoj godini intenzivnije razgovara o smanjenju naoružanja i modernizaciji instrumenata za sprečavanje kriza.

  Kao treću tačku, nemački šef diplomatije je naveo budućnost evropskog bezbednog poretka, navodeći da OEBS može biti instrument i forum za razgovore o tim temama.

  Nemačka će se, prema njegovim rečima, tokom predsedavanja OEBS-u baviti i rešavanjem konflikata u Ukrajini i krizama u drugim delovima sveta koji su nadležnosti te organizacije.

  „Želimo da damo doprinos da se podstakne dijalog, i da zajednička bezbednost u prostoru OEBS bude ponovo uspostavljena i ojačana. Želimo da svi u OEBS budu usmereni na principe na kojima počiva ova organizacija. Ako to uradimo onda ćemo ispuniti očekivanja građana koji žele, u vreme kriza i konflikata, više bezbednosti i stabilnosti“, poručio je Štajnmajer.

  Trojku OEBS, koju čine aktuelni, bivši i budući predsedavajući, od 1. januara će činiti Nemačka, Srbija i Austrija.

  Tokom predsedavanja Srbije OEBS-u institucija Trojke ove organizacije imala je veću ulogu nego ranije, te je i održano više sastanaka u cilju koordiniranja delovanja institucije.

  Foto Tanjug, Z. Mirković, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com