Gradovi

Nemačka podrška razvoju Srbije i regiona

BERLIN – Nemačke institucije i poslovna zajednica podržaće održivi razvoj i rast srpske ekonomije kroz zajedničke projekte dualnog obrazovanja i podsticanja preduzetništva, najavljeno je danas na sastancima u Berlinu u kojima je učestvovao predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Podrška je usmerena ka većem zapošljavanju i jačanju kapaciteta privrede za privlačenje investicija i povećanje izvoza, a biće realizovana i kroz inicijative za jače infrastrukturno i poslovno povezivanje Zapadnog Balkana, saopštila je PKS.

Čadež je u Berlinu o daljim koracima u realizaciji bilateralnih i regionalnih inicijativa razgovarao, na odvojenim sastancima, u kabinetu nemačke kancelarke Angele Merkel, zatim u Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu za privredu i energetiku i Ministarstvu za privrednu saradnju i razvoj, kao i Udruženju industrijskih i trgovinskih komora Nemačke.

Sa predsednikom Čadežom u poseti Berlinu je i predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

Sagovornici predsednika komora visoko su ocenili dosadašnje rezultate u saradnji privrednih komora Srbije i Kosova, otklanjanju prepreka za trgovinu i investiranje, povezivanju kompanija članica dve poslovne asocijacije, kao i poslovnih zajednica regiona.

Generalni direktor Udruženja nemačkih industrijskih i trgovinskih komora Martin Vansleben posebne pohvale uputio je Privrednoj komori Srbije za napredak u reformi komorskog sistema, a Marko Čadež je izrazio zahvalnost nemačkim komorama na dosadašnjoj snažnoj podršci u procesu modernizacije, kreiranju i donošenju novog Zakona o privrednim komorama.

Na sastanku u Udruženju nemačkih industrijskih i trgovinskih komora dogovorene su konkretne aktivnosti u funkciji unapređenja komorskih aktivnosti, rasta i razvoja privrede Srbije i regiona.

U Frankfurtu će se već sredinom marta održati još jedan u nizu nemačko-srpskih poslovnih foruma uz, kako se očekuje, prisustvo najviših državnih zvaničnika.

Nemačke komore pojačaće promociju Srbije kao investicione i poslovne destinacije među svojim članstvom, a saradnjom PKS sa Nacionalnim udruženjem za logistiku i nabavke srpskim preduzećima omogućiće se značajnije uključivanje u lanac dobavljača velikih nemačkih kompanija.

Vansleben je najavio podršku nemačkih komora aktivnostima Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i drugim vidovima regionalne saradnje, koje su inicirale dve komore.

NJihov cilj je jačanje kapaciteta i veće uključivanje poslovnih zajednica regiona u realizaciju projekata za ekonomsko jačanje i brže evrointegracije regiona.

Osim napretka bilateralnih projekata iz domena privredne saradnje i modaliteta za jačanje nemačke podrške ekonomiji Srbije i regiona, na sastancima u Udruženju nemačkih komora i nadležnim nemačkim ministarstvima, razmotreni su i potencijali za saradnju na projektima čiji je cilj savladavanje izazova sa kojima su se Srbija i region suočili nakon izbijanja migrantske krize.

Foto Tanjug, S. Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh