• Svet

  Nemačka smatra Tursku glavnom islamističkom platformom

  BERLIN – Nemačka vlada smatra da je Turska postala „centralna platforma akcije za islamističke grupe“ na Bliskom istoku, navodi se u poverljivom dokumentu u koji je Asošijeted pres imao uvid.

  Ta ocena, koju je prva objavila nemačka državna televizija ADR, sadržana je u poverljivim delovima odgovora nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova na pitanja opozicione Partije Levice.

  Kako se navodi, ministarstvo unutrašnjih poslova ukazuje na „mnoge izjave solidarnosti i akcije podrške“ turske vladajuće partije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana upućene egipatskoj „Muslimanskoj braći“, Hamasu i „grupacijama naoružane islamističke opozicije u Siriji“, kojima se „podvlači ideološka bliskost“.

  U tom dokumentu, koji nosi datum 10. avgusta, dodaje se da se, „kao rezultat domaće i spoljne politike Ankare, koja je korak po korak islamizovana, iznad svega od 2011. godine, Turska razvila kao centralna platforma akcije za islamističke grupe u regionu Bliskog istoka“.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova nije želelo da komentariše, već je tim povodom izdalo saopštenje u kome se navodi da je taj dokument „klasifikovan kao poverljiv, i stoga ne može da javno komentariše o njegovom sadržaju“.

  Kako se dodaje u saopštenju, ministarstvo spoljnih poslova, zbog tehničke greške, nije bilo uključeno u sastavljanje konačne verzije odgovora.

  AP Photo/Thanassis Stavrakis

  novostidana.rs

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com