Gradovi

Nemačka štampa: Beč stavio kancelarku Merkel pred svršen čin

BERLIN – Beč je stavio Nemačku pred svršen čin i time povećao pritisak na kancelarku Angelu Merkel, piše nemačka štampa posle odluke Austrije da uvede takozvanu gornju granicu za prijem tražilaca azila.

„Dojče vele“ navodi da nemačka kovanica „obergrenze“, koja znači „gornja granica“, već mesecima odzvanja kao ideja konzervativnih politicara za rešenje izbegličke krize, te da se politički oko gornje granice lome koplja.

Bavarski konzervativci traže da Nemačka postavi gornju granicu na 200.000 izbeglica godišnje, čemu se Merkel opire, podseća nemački radio, ocenivši da tempo od početka 2016. govori da će biti nadmašen rekordan broj od više od milion zahteva za azil koliko ih je samo prošle godine podneto u Nemačkoj.

Usred te debate je prvi potez povukla Austrija čija je vlada saopštila da će ove godine primiti najviše 37.500 tražilaca azila i da će taj broj u narednim godinama dalje smanjivati.

„Frankfurter rundšau“ ocenjuje da odluka Austrijanaca unosi dodatne nejasnoće – pravne, ali i faktičke u debatu o izbegličkoj krizi i konstatuje da Beč nije odgovorio na pitanje da li je to u skladu sa Ustavom i ljudskim pravima.

List „Pforćajmer cajtung“ navodi da niko ne zna da li Beč može to da sprovede i šta sve to znači za Nemačku, ali ocenjuje da je Austrija svakako stavila Nemačku pred svršen čin i time povećala pritisak, pre svega na Merkelovu.

Iznoseći drugačije gledište, konzervativni dnevnik „Velt“ ocenjuje da je Beč učinio Merkelovoj uslugu zatvaranjem granice ka Balkanu i smanjenjem izbegličkog talasa i zaključuje da je propao kancelarkin plan o obuhvatnom evropskom rešenju te da se sada aktivira „plan B“, prenosi DV.

„Zidojce cajtung“ tvrdi da se Merkelova neće predomisliti i podseća da je u svom prvom obraćanju ona oštro kritikovala potez Austrije i ponovo odbila zahteve bavarske sestrinske partije.

Istovremeno, „Frankfurter algemajne cajtung“ upozorava da vremena nema još mnogo te da EU i njene članice moraju da brzo zauzdaju izbeglički problem, uz ocenu da to znači drastično smanjenje broja izbeglica i migranata inače će se Evropa raspasti, pobuniće se biraci, a radikalne snage izvući politički profit, prenosi „Dojče vele“.

AP Photo/Michael Sohn

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh