Gradovi

Nemačka: Teško do dogovora o kandidatu za predsednika

BERLIN – Nemačka kancelarka i njeni koalicioni partneri su se danas najviše udaljili u stavovima u potrazi za zajedničkim predsedničkim kandidatom, što ukazuje na povećane tenzije uoči izbora sledeće godine.

„Nema dogovora“, izjavio je agenciji AFP neimenovani izvor blizak pregovorima.

On je to rekao posle razgovora Merkel, koja predvodi Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) i lideri druge dve partije iz koalicije levog centra.

Mediji u Nemačkoj navode da će se razgovori sa Horstom Zehoferom iz CSU i socijaldemokratom Zigmarom Gabrijelom nastaviti sledećeg vikenda.

Vicekancelar Gabrijel je pre dve nedelje podigao tenzije kada je iznenada objavio da smatra da je za tu funkciju najpodobniji ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

„Traži se kandidat koji može da predstavlja našu zemlju i pruži odgovore na izazove našeg vremena“, rekao je tada Gabrijel za „Bild“.

Prema njegovim rečima, SPD već ima kandidata koji sve to ispunjava, a to je Frank-Valter Štajnmajer.

„Ali on još nema podršku Unije“ kancelarke Angele Merkel, kazao je Gabrijel.

On je dodao da će socijaldemokrate biti „otvorene i spremne na kompromis ako se pronađe barem jednako tako dobar kandidat koji je dorastao funkciji predsednika.

Gabrijel je, međutim, poručio da SPD neće praviti partijsko-političke dogovore oko predsedničkog kandidata.

Mandat predsedniku Joahimu Gauku (76) ističe u martu sledeće godine.

Predsednik Nemačke bira se u Saveznom parlamentu, sastavljenom od poslanika Bundestaga i istog broja predstavnika pokrajina, koji se sastaje samo jednom u pet godina i to radi izbora predsednika države.

Nijedna partija u parlamentu trenutno nema dovoljno glasova da samostalno „progura“ svog kandidata.

www.freeimages.com/ fcl1971

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh