Gradovi

Nemačka vraća zlato u zemlju iz inostranstva

BERLIN – Nemačka centralna banka, Bundesbanka saopštila je danas da je prošle godine vratila u zemlju veće količine zlatnih rezervi iz sefova u inostranstvu.

„Bundesbanka je u 2015. godini nastavila sa uspešnim transferom zlata. Prošle godine je u Frankfurt prebačeno 210 tona zlata iz sefova u inostranstvu, odnosno oko 110 tona iz Pariza i nešto manje od 100 tona iz NJujorka“, navodi se u saopštenju Bundesbanke, a prenosi agencija Frans pres.

Zlatne rezerve Nemačke su druge najveće na svetu posle rezervi SAD, precizira francuska agencija, i dodaje da su u ovom mesecu nemačke rezerve bile „teške“ 3.381 tonu, na osnovu najnovijih podataka Svetskog saveta za zlato.

Zlatne rezerve Bundesbanke su decenijama čuvane u trezorima drugih centralnih banaka – u Parizu, NJujorku i Londonu, a najveći deo zlatnih zaliha Nemačka je pohranila u inostranstvu tokom hladnog rata, zbog straha od sovjetske invazije.

Prema najnovijim podacima nemačke centralne banke, u sefovima američke Uprave federalnih rezervi (Fed) uskladišteno je 1.347,4 tone nemačkih zlatnih rezervi, u centralnoj banci Engleske 434,7 tona, a u centralnoj banci Francuske 196,4 tone.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh