• Ekonomija

  Немачка за Србију најважнији спољнотрговински партнер

  На традиционалном скупу у организацији Немачко-српске привредне коморе (АХК Србија ), министар финансија Синиша Мали је рекао да су немачке компаније у Србији, којих је скоро 1.000 и које запошљавају близу 60.000 радника, веома важан фактор у пословању и напредовању српске привреде.

  „Можда и Фолксваген укључите у списак ваших чланова”, поручио је Мали чланицама АХК Србија.

  Министар је рекао да ће АХК Србија 9. маја представити извештај о ставу немачких инвеститора у Србији, те нагласио да су многе примедбе и предлоге привреде уграђене у законе који су донети, те да ће се тако и наставити.

  Подсетио је да је прошле године смањено оптерећење на плате и амортизацију, а да је Закон о накнадама који је усвојен сумирао све накнаде које привреда плаћа, тако да висе не може да се деси да се инвеститору за месец дана пословања испостави нека нова накнада.

  „То је велики успех ове Владе. То смо урадили на ваше захтеве”, рекао је Мали.

  Увелико су, каже, у току разговори о потпуној реформи наплате и враћања ПДВ и то се све ради са експертима ММФ-а, како би се до краја наредне године успоставити систем који ће аутоматски правити салдо на основу кога ће држава моћи ефикасније да привреди враћа ПДВ.

  „Нећемо измишљати рупу на саксији, применићемо систем који има највећи број развијених земаља”, рекао је Мали и навео да је највећи захтев привреде управо повраћај ПДВ-а.

  Мали је представио резултате фискалне консолидације, а нагласио је да је приоритет Владе очување фискалне стабилности.

  Каже да је државни буџет реалан и уравнотежен, те да је планиран низак дефицит за који се настоји да се претвори у суфицит.

  „Идемо на строгу контролу јавног дуга и то вам све даје могућност да дугорочно планирате и доносити одлуке и инвестирате”, поручио је Мали на скупу.

  По прелиминарним резултатима, наводи Мали, Србија је по стопи раста БДП осма у Европи, а рекордер је у привлачењу страних директних инвестиција и настоји да створи још бољи амбијент за пословање и напредовање на Дуинг бизнис листи, извештајима ММФ и индексу конкурентности.

  Од 2015. године, каже министар, бележимо позитиван раст БДП и поред тешких мера фискалне консолидације, више него дупло је смањена стопа незапослености, јавни дуг је био 78 одсто БДП-а, а сада је учешће јавног дуга у дуга у БДП 50,1 одсто.

  Највећи изазов је, нагласио је Мали, даљи раст, који ће омогућити повећање плата и пензија, и више новца за капиталне инвестиције за које је у овој години предвиђено 30 одсто више него у 2018. години.

  Истакао је да је у току реформа Пореске управе, те да ће до 30. јуна бити у потпуности завршена њена реорганизација.

  „Са 79 организационих јединица имаћемо 37 које ће бити потпуно опремљене са одговарајућим бројем људи како би била ефикансија”, рекао је Мали.

  Скоро милијарда долара кинеског кредита за железницу

  Србија ће крајем априла потписати са кинеским партнерима кредит од скоро милијарду долара за модернизацију и реконструкцију мађарско-српске железнице, најавио је вечерас министар финансија Синиша Мали.

  Кредит се односи на деоницу Нови Сад – Суботица, државна граница Келебија.

  Мали каже да ће споразум о кредиту бити потписан 25. априла током сусрета председника Александра Вучића са кинеским председником Си Ђинпингом.

  „Велики изазов и обавеза је реконструкција железничких пруга. Наставићемо да инвестирамо и побољшавамо квалитет инфраструктуре”, рекао је Мали на традиционалном скупу у организацији Немачко-српске привредне коморе (АХК Србија ) на коме је поручио да ће Србија наставити да ствара још бољи амбијент за пословање, преноси Танјуг.

  Мали је представницима АХК Србија говорио о фискалној консолидацији и стабилизацији, као и о модернизацији Пореске управе.

  Извор: Политика

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com