Gradovi

Nemačka želi da smanji broj migranata u 2016.

BERLIN – Nemačka vlada želi da broj izbeglica koje tokom ove godine stignu u tu zemlju bude „značajno manji“ u odnosu na 2015, tokom koje je u tu zemlju došlo čak 1,1 milion migranata, izjavio je danas portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefen Zajbert.

On je istakao da se priliv izbeglica od početka godine već smanjio, ali je potrebno dodatno smanjenje, prenela je agencija AP.

Zajbert nije rekao na koliko bi zvanični Berlin želeo da ograniči broj izbeglica koje će primiti tokom 2016, a nije želeo da komentariše ni današnje saopštenje austrijske vlade o ograničenju tog broja.

Austrija je odlučila da uvede ograničenje za prihvat izbeglica, saopšteno je nakon današnje sednice austrijske vlade.

Dogovoreno je da Austrija u tekućoj godini primi samo 37.500 podnosilaca molbi za dobijanje azila, a do 2019. maksimalno ukupno 127.500.

Portparol Merkelove je novinarima u Berlinu proučio da je potreban niz mera kako bi se ostvarilo smanjenje broja izbeglica i pozvao evropske države da ostvare svoje obećanje da će Turskoj dati pomoć od tri milijarde evra.

On je istakao i da je iskustvo iz vremena ratova u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih godina prošlog veka pokazalo da se mnoge izbeglice vraćaju u svoju zemlju kada rat prestane.

AP Photo/Martin Meissner

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh