Gradovi

Nemački stručnjaci: Čeka vas “dolina političke smrti”

ZAGREB – Grupa nemačkih stručnjaka poručila je Hrvatima koje mere treba da preduzmu da ne bi prošli kao Grčka, a među njima su, između ostalog, devalvacija kune za 13 odsto u narednih sedam do 13 godina.

Takođe, predlaže se povećanje doprinosa za drugi penzioni stub, ukidanje jednakih minimalnih zarada za sve, ukidanje podsticaja za stambenu štednju, prestanak ulaganja u treći penzioni stub i smanjivanje broja javnih službenika i njihovih plata.

Hrvatski mediji podsećaju da je predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko govorio uoči početka izborne kampanje o „dolini suza“ kroz koju Hrvatska mora da prođe na putu ekonomskog oporavka.

Predsednik SDP-a i tadašnji premijer Zoran Milanović tu je „dolinu suza“ koristio kako bi uplašio birače i primamio ih na drugu stranu, u „Hrvatsku (koja) raste“.

Ipak, sudeći prema dokumentu uglednog nemačkog ekonomskog instituta IFO, novu hrvatsku vladu očekuje prolazak kroz jednu dolinu – Nemci je nazivaju „dolinom političke smrti“.

„Strukturne reforme biće bolne u kratkom roku, i vodiće u potencijalnu „dolinu političke smrti“, piše u dokumentu Instituta IFO u koji je Večernji list imao uvid, ali Hrvatskoj treba “hrabro vođstvo sa dovoljno sposobnosti državništva da se suoči s neizbežnom dolinom političke smrti”.

“Jedino tako”, nastavlja se u dokumentu IFO, “zemlja će konačno, nakon sedam iscrpljujućih godina, da se uzdigne iz svoga pada”.

Na ukupno 330 stranica, nemački ekonomski analitičari iz Instituta IFO, od kojih je HDZ preko svoje Fondacije državnog zaveta naručio izradu reformskog programa za Hrvatsku, razlažu reforme koje se mogu podeliti u sedam grupa: od makroekonomskih reformi do reforme javne uprave.

IFO predlaže smanjenje plata u javnoj upravi, suzbijanje sive ekonomije, aktiviranje radno neaktivnog stanovništva, lakše otpuštanje i zapošljavanje novih radnika … Siva ekonomija posebno je pogubna u situacijama kada, na primer, osoba koja prima naknadu za nezaposlene ili je otišla u prevremenu penziju istovremeno radi na crno.

Nemci, kako se navodi, predlažu da se za takve ljude, na primer, uvede radna obaveza u kojoj će morati nekoliko sati dnevno ili nedeljno da učestvuju u programu javnih radova.

Reformski program, piše ovaj hrvatski dnevnik, pun je detalja, ali prva i najvažnija reforma koju zagovara IFO je postepena, kontrolisana devalvacija kune za sedam odsto realno, odnosno 13 odsto nominalno tokom sledećih 7 do 13 godina.

Hrvatska je nekonkurentna, što nemački ekonomski stručnjaci dočaravaju podatkom o tome da su ključni hrvatski izvozni proizvodi skuplji za prosečno sedam odsto od istih takvih proizvoda iz Poljske, i devalvacija je “način na koji se može obnoviti konkurentnost”, piše u dokumentu.

“Predlažemo li Hrvatskoj novi kursni režim? Ne. Poslednjih godina, HNB je već prihvatila 0,5 odsto godišnje devalvaciju kune pre intervenisanja. Naša je preporuka samo blago povećanje brzine devalvacije na način da se smanji intenzitet HNB-ove intervencije“, piše u IFO-ovom reformskom programu za Hrvatsku, čiji su glavni autori Oliver Falk i Zigfrid Šoner.

Foto www.freeimages.com/Lupetalo, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh