• Gradovi

  Nemački zvaničnik pozvao Tursku da poštuje vladavinu prava

  ANKARA – Zamenik nemačkog ministra spoljnih poslova Markus Ederer pozvao je danas zvaničnu Ankaru tokom posete Turskoj, prve posete jednog višeg nemačkog zvaničnika posle neuspelog pokušaja puča u Turskoj 15. jula, da poštuje međunarodne zakone tokom krivičnog gonjenja odgovornih za pokušaj državnog udara.

  „Da je taj pokušaj uspeo, to bi bila katastrofa za Tursku, Nemačku i čitav region“, izjavio je Ederer nakon što je obišao zgradu turskog parlamenta i video štetu koju su tokom pokušaja puča na njoj napravile bombe koje su bacili lovci F-16, kojima su upravljali pučisti.

  Nemački zvaničnik je ponudio podršku zvaničnog Berlina u kažnjavanju pučista, ali je istakao i da te mere moraju da budu u skladu sa zakonom.

  „Od presudne je važnosti da se te krivične istrage sprovode u skladu sa međunarodnim standardima, odnosno standardima Evropske unije, Saveta Evrope i OEBS-a“, istakao je Ederer na konferenciji za štampu u parlamentu u Ankari.

  Tenzije između zvaničnog Berlina i Ankare su porasle prošlog meseca nakon što je nemački sud zabranio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da se videolinkom obrati učesnicima velikog skupa u Kelnu.

  Odnosi između dve zemlje su već bili zategnuti zbog odluke nemačkog Bundestaga iz juna da masakr Jermena na području Otomanskog carstva tokom Prvog svetskog rata nazove genocidom.

  Foto Tanjug/ Z. Mirković, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com