Svet

Nemci kažnjavaju Merkelovu zbog migracione krize

List navodi da kancelarkin govor, u kojem je navela da je za smanjenje broja izbeglica koje dolaze u Nemačku potrebno prvo otkloniti primarni uzrok masovnog egzodusa iz Sirije, nije posebno oduševio okupljene.

Bez obzira na poštovanje koje Merkelovoj ukazuju kao „svetskom lideru“ i bez obzira na njena uveravanja da će Nemačka uspeti da se izbori s migracionom krizom, birači, uključujući članove njene partije, spremni su da kazne kancelarku za to što je previše mislila na ceo svet, a premalo na Nemačku, naglašava list.

Prema nedavnim ispitivanjima javnog mnjenja, više od 80 odsto Nemaca smatra da je vlada Merkelove „izgubila kontrolu“ nad krizom, dodaje „Indipendent“. Konzervativci bi želeli da kancelarka sledi primer vlasti Austrije i zemalja Balkanskog poluostrva i da zatvori granice za izbeglice, ali je Merkelova dala svima do znanja da ne namerava da odstupi od puta koji je izabrala.

Najveću korist od ove situacije mogli bi da izvuku evroskeptici iz „Alternative za Nemačku“, smatra list. Oni su nedavno predlagali da se puca na nelegalne migrante koji se približavaju granicama zemlje. U Istočnoj Nemačkoj ova partija može da računa na 20 odsto glasova.

„Merkelova je otišla predaleko u vezi s problemom izbeglica, taj orah nije za naše zube. Ja se zaista plašim za budućnost Nemačke. Za Merkelovu više neću glasati. Mogu da glasam čak i za ‘Alternativu za Nemačku’, oni makar jasno razumeju problem s izbeglicama“, navodi list reči jednog od birača.

Prema raznim procenama, HDS bi mogao da izgubi više od tri hiljade članova zbog nezadovoljstva politikom partije u vezi s migracionom krizom, navodi list. Desetine činovnika na lokalnom nivou, koji su se suočili s velikim prilivom migranata u svojim gradovima, zasipaju Merkelovu gnevnim pismima. List smatra da je ključna figura u političkoj budućnosti Merkelove premijer Bavarske i predsednik Hrišćansko-socijalnog saveza Horst Zehofer.

Ako Merkelova ne uspe da zaključi sporazum s Turskom i da zaustavi priliv migranata, Zehofer bi mogao da ostvari svoje pretnje i vladu tuži Ustavnom sudu.

To bi moglo da izazove propast vladajuće koalicije, a ujedno i Merkelove, zaključuje britanski list.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh