Politika

Nemci šokirani: Kosovo na demokratskoj stranputici

Priština protesti KosovoFoto: AP Photo/Visar Kryeziu

„Ono što je zaista upitno jeste činjenica da ne postoji jasno distanciranje opozicionih partija od nasilja. Imamo utisak da se opozicija nalazi na demokratskoj stranputici iz koje se hitno mora naći izlaz, rekao je Rajhel u intervjuu za radio Dojče Vele.

Nemačka je, kazao je, uverena da se kosovska opozicija mora vratiti parlamentarnoj raspravi o razlikama u mišljenju, raspravi na osnovu argumenata, ali ne uz suzavac i Molotovljeve koktele.

Rajhel, koji je bio ambasador Nemačke u Prištini, priznaje da sadašnja situacija na Kosovu otežava tamošnjim vlastima političko delovanje.

Ističe da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u interesu Kosova jer sa, kako kaže, dijalogom „slede fundamentalni interesi kosovske suverenosti“ i njihova realizacija, navodeći pritom „ukidanje srpskih paralelnih struktura, kako je nemačka kancelarka Angela Merkel 2011. godine zahtevala u Beogradu“.

On je odbacio navodne teze koje dolaze s Kosova da od dijaloga profitira samo Beograd, jer je u pregovorima za članstvo u EU, a Kosovo nema ni bezvizni režim.

„Što se Srbije tiče, ona, kao i sve zemlje regiona, ima obećanje Evropske unije iz Soluna da će postati član EU. A u slučaju Srbije smo, pored sveobuhvatnih kriterijuma za preuređivanje države i društva po evropskom modelu, dodatno zatražili i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Kosovom“, podsetio je Rajhel.

Govoreći o eventualnoj mogućnosti podele Kosova, Rajhel kaže da SAD, Nemačka i druge evropske države neće dozvoliti stvaranje „države u državi, poput Republike Srpske“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh