Gradovi

Neophodno uspostaviti normalan mehanizam readmisije

ATINA/BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se danas u Atini sa grčkim ministrom unutrašnjih poslova i reforme javne uprave Panajotisom Kurumblisom, s kojim je razgovarao o izazovima migrantske krize i njenom prevazilaženju.

Stefanović i Kurumblis saglasili su se da nijedna od zemalja nije kriva zbog migrantske krize i da je neophodno da se uspostavi normalan mehanizam readmisije.

„Poštujemo napore koje je Grčka uložila kako bi se sprečio broj ilegalnih prelazaka granice na putu ka Srbiji, imajući u vidu da se broj migranata smanjio zatvaranjem zapadnobalkanske rute, ali i zahvaljujući merama koje je preduzela Grčka“, rekao je ministar Stefanović, a prenosi MUP u saopštenju.

Potpredsednik Vlade Srbije i grčki ministar saglasili su se da je neophodno uspostavljanje efikasnijeg mehanizma u koji bi se uključile države Evropske unije i koji bi jasno definisao postupanje prema migrantima.

„Važno je da rešimo otvorena pitanja poput onih koja se odnose na postupanje prema ekonomskim migrantima i onima koji ne mogu zatražiti azil u zemljama Evropske unije“, precizirao je Stefanović.

Tokom sastanka dogovoreno je i unapređenje operativne saradnje srpske i grčke policije, a ministar Stefanović je pozvao grčkog kolegu da uskoro poseti Beograd.

Foto Tanjug/ S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh