Novosti online

Неплаћање ТВ таксе рачуна се као дуг за струју

Уместо да су већ платили јануарске рачуне за утрошену струју, потрошачи их још нису ни добили. Електропривреда Србије почела је тек пре два дана да их шаље на адресе 3,5 милиона власника бројила, али то неће бити проблем да потрошачи искористе право на попуст од пет одсто за редовно плаћање, јер је рок продужен до последњег дана фебруара, потврђују из ЕПС-а.

Јануарски рачуни касне из два разлога: због обавеза законског усклађивања обрачуна накнаде за коришћење обновљивих извора енергије, али и због нове ставке на рачуну – ТВ таксе.

Требало је, кажу у ЕПС-у, припремити нови образац на којем се сада под бројем 13 налази и обрачун ТВ таксе (таксе за јавни медијски сервис) од 150 динара.

Накнада за обновљиве изворе енергије није се мењала у односу на 2015. годину и остаје 0,0093 динара по утрошеном киловат-сату. Без обзира на то, објашњавају у ЕПС-у, морали су да сачекају доношење нове Уредба о висини посебне накнаде за подстицаје у 2016. години. Пракса је да се уредба доноси сваке године.

И док са јавног сервиса поручују да им је такса за ТВ претплату довољна „тек да преживе”, чини се да ће на губитку много више бити ЕПС, јер се ТВ такса плаћа по бројилу, а не по телевизору.

У ЕПС-у кажу да ће се онима који не буду плаћали ових 150 динара месечно на име ТВ претплате то зарачунавати као дуговање за струју. За ову услугу, РТС и РТВ ће ЕПС-у плаћати три одсто од уплаћених средстава на име фактурисања и наплате таксе.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh