• Gradovi

  Nepravilnosti kod lokalnih vlasti i zdravstvenih ustanova

  BEOGRAD – Najveće nepravilnosti u oblasti pripreme i donošenja budžeta odnosno finansijskog plana za 2014. godinu utvrđene su kod lokalnih vlasti i zdravstvenih ustanova, a svako treće javno preduzeće nije smanjilo zarade u skladu sa zakonom, saopštili su danas predstavnici Državne revizorske institucije (DRI).

  Kod 42 subjekta revizije utvrđene su nepravilnosti u oblasti pripreme i donošenja budžeta/finansijskog plana u ukupnom iznosu od 586,5 miliona dinara, izjavio je predsednik DRI Radoslav Sretenović konferenciji za novinare.

  Prilikom donošenja budžeta lokalnih vlasti nepravilno je primenjena jedinstvena budžetska klasifikacija u iznosu od 185,1 miliona dinara, nisu planirani rashodi i izdaci u ukupnom iznosu od 93,7 miliona dinara i nije izmenjena odluka o budžetu u iznosu od 80 miliona dinara, naveo je on.

  Zdravstvene ustanove nisu uskladile finansijske planove sa sredstvima

  opredeljenim ugovorom sa RFZO za iznos od 199,1 miliona dinara.

  Ostale nepravilnosti iznose 28,6 miliona dinara, navode predstavnici DRI.

  Sretenović rekao je da je institucija u ovoj godini objavila 174 izveštaja o reviziji, od čega 80 izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja, 78 izveštaja o reviziji sastavnih delova finansijskih izveštaja, 15 izveštaja o reviziji odazivnih izveštaja i jedan izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja.

  Ovogodišnjim revizijama obuhvaćeni su podaci iz finansijskih izveštaja koji se odnose na prihode i primanja u iznosu od 2.638,7 milijardi dinara, rashode i izdatke u iznosu od 1.979,0 milijardi dinara, nefinansijsku imovinu u iznosu od 793,0 milijardi dinara, finansijsku imovinu u iznosu od 3.286,5 milijardi dinara i obaveze u iznosu od 3.720 milijardi dinara.

  Sretenović je rekao da su revizijom obuhvaćene javne nabavke u iznosu od 52 milijarde dinara i da su utvrđene nepravilnosti u iznosu od 14, 5 milijardi dinara, što čini 27, 9 odsto nepravilnosti.

  Na osnovu nalaza iz izveštaja predložene su mere za 21 subjekt, odnosno podneto je 83 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, jedna prijava za privredni prestup, 12 krivičnih prijava i tri informacije nadležnim tužilaštvima, rekao je Sretenović.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com