• Novosti online

  Непризнате богомоље негирају повезаност са терористима

  Од нашег дописника

  Сарајево – Без обзира на то што Исламска заједница (ИЗ) БиХ оцењује као „охрабрујуће и позитивне” резултате позива на затварање нелегалних објеката у којима се обављају верске активности (такозваних параџемата), медијска препуцавања између званичне муслиманске заједнице и непризнатих богомоља се настављају и по истеку рока који је ИЗ одредила за њихово гашење. Након што је ИЗ одбила предлог Координације независних џемата о заједничком састанку, а представници непризнатих верских група одустали од најављеног доласка у Сарајево због смрти мајке реиса Хусеина Кавазовића, уследило је ново писмо параџемата у којима износе низ критика на рачун ИЗ.

  Осим чисто религијских замерки, предводници параџемата оптужују имаме за немар према џамијама и бахатост. Тврде да су многе џамије данима закључане и да имами у њих само повремено сврате. Замерају им и на „окрутној финансијској политици”, односно на томе што скупо наплаћују обреде и што су, како се наводи, измислили поједине верске радње само да би их наплатили.

  „Оптужбе да нас инспиришу некакви ментори из далеких земаља су недоказива небулоза, као и да смо хтели да бошњачки народ увучемо у некакво крвопролиће”, наглашава се у писму Координације независних џемата чији се потписници питају и зашто тужилаштво није реаговало уколико су одговорни за врбовање бораца за одлазак на сиријско ратиште. Такође, одбацује се повезаност са Амиром Селимовићем, припадником терористичке Исламске државе, иначе држављанином БиХ, који снимком на „Јутјубу” прети грађанима и муслиманском поглавару у БиХ. За Селимовића ИЗ тврди да је пре одласка у Сирију био припадник једне од нелегалних верских група.

  „Шта год било предузето против нас од репресивних мера, нећемо допустити да будемо испровоцирани на исхитрену реакцију нити угрожавање безбедности муслимана у Босни и Херцеговини”, закључује се у писму.

  Исламска заједница проценила је да на територији БиХ делују 64 параџемата и одредила крај фебруара као рок за њихово гашење, после чега је, како су истакли, на потезу држава. Веће муфтија је по истеку датог рока саопштило да је већина представника нелегалних муслиманских група пристала да се врати под кров ИЗ, иако нису навели о ком броју је реч.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com