• Novosti online

  Netanjahu: Izrael ima ubedljive dokaze o tajnom iranskom nuklearnom programu

   

   

  Premijer Izraela Benjamin Netanjahu predstavio je večeras dokumente za koje je rekao da dokazuj kako je Iran lagao svetu i nastavio da radi na stvaranju nuklearnog oružja, čak i posle nuklearnog sporazuma s velikim silama potpisanog 2015.

  „Iran nije bio iskren o nuklearnom programu“, rekao je Netanjahu u obraćanju prenošenom preko televizije u sedištu izraelske vojske u Tel Avivu.

  On je rekao da se radi o pola tone dokumenata do kojih je Izrael došao, predstavljajući kopije 55.000 stranica i 183 CD-a „atomske arhive“, kako ju je nazvao, optuživši Iran da ju je krio.

  Izraelski lider smatra da je to novi „ubedljiv dokaz“ o tajnom iranskom programu razvoja atomskog oružja.

  Netanjahu, koji je uvek oštro kritikovao nuklearni sporazum, izjavio je to uoči isteka roka 12. maja koji je predsednik SAD Donald Tramp odredio da donese odluku da li da njegova zemlja odbaci taj dokument.

  Premijer Izraela je rekao da Iran „očigledno laže“ kada kaže da nema nuklearni program, predstavljajući ono za šta tvrdi da je dokaz da je Iran razvijao i nastavlja da razvija atomsku bomu.

  „Iran je lagao da nikada nije imao tajni nuklearni program. Drugo, čak i nakon sporazuma je nastavio da širi svoj nuklearni program za buduću upotrebu. Treće, Iran je lagao Medjunarodnoj agencija za atomsku energiju. Konačno, nuklearni sporazum je zasnovan na lažima i iranskoj obmani“, rekao je Netanjahu.

  Otkriće dokumenata Netanjahu je nazvao „velikim obaveštajnim dostignućem“.

  Iran je poricao da je ikada težio nuklearnom oružju, podseća AP. Netanjahu je medjutim govoreći na engleskom jeziku, valjda imajući u vidu medjunarodnu javnost, rekao da su dokumeti puni okrivljujućih dokaza o programu nazvanom „Projekat Amad“.

  To saznanje Izrael je podelio sa SAD i nekim drugim zemljama a dokumenti su navodni skrivani u Teheranu, rekao je Netanjahu.

  On je unapred najavio ovo „značajno saopštenje“ kako je rekao. Šef iranske diplomatije Džvad Zarif je tim povodom rekao da je izraelski lider poput dečaka koji ne prestaje da moli za pomoć kada nije potrebna.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com