• Novosti online

  Netanjahu: Nećemo dozvoliti da ekstremističke snage remete mir Jerusalima (VIDEO)

  Premijer Izraela Benjmin Netanjahu izjavio je danas da ta zemlja neće dozvoliti nasilne javne nemire, obećavši da će poštovati slobodu veroispovesti u Jerusalimu.

  Ekstremističkim snagama neće biti dozvoljeno da remete mir Jerusalima, rekao je Netanjahu upozoravajući one koji napadaju Izrael, bilo u Jerusalimu ili na granici pojasa Gaze, preneli su izraelski mediji.

  On je to rekao posle žestokih sukoba izraelske policije i Palestinaca u petak i subotu, poslednjih dana muslimanskog meseca Ramazana.

  Sukobi su izbili na više mesta u Jerusalimu, uključujući Brdo hrama, poznato kao i Haram al Šarif (Uzvišeno utočište), gde se nalazi džamija Al Aksa i u delovima grada kao što je kvart Šeik Džarah gde se četiri palestinske porodice suočavaju sa pretnjom iseljenja.

  „U proteklim danima bili smo svedoci nasilnih nereda u Jerusalimu pod uticajem agitatora“, rekao je Netanjahu na specijalnoj sednici vlade u čast Dana Jerusalima koji počinje večeras, a označava ujedinjenje tog grada posle Šestodnevnog rata 1967. godine, kada je osvojen njegov istočni deo.

  Do tada je Jerusalim bio podeljen izmedju jevrejske države i Jordana.

  „Nećemo dozvoliti ni jednoj ekstremističkoj partiji da remeti mir Jerusalima. Primenjivaćemo vladavinu zakona i red čvrsto i odgovorno. Nastavićemo da održavamo slobodu veroispovesti svih religija ali nećemo dozvoliti nasilne nemire“, rekao je izraelski lider.

  Osvrćući se na nasilje protiv Izraela iz pojasa Gaze kojim vlada islamski ektremistički Hamas Netanjahu najavio je oštar izraelski odgovor na svaki akt agresije sa tog palestinskog područja.

  „Jerusalim je bio glavni grad jevrejskog naroda hiljadama godina. Naši koreni u Jerusalimu datiraju unazad u biblijska vremena i vezanost za Jerusalim nastavljana je godinama”, rekao je Netanjahu, dodavši da je Jerusalim ujedinjen 54 godine pod vču demokratske države Izrael.

  Istovremeno je odbacio pozive SAD i Evrope Izrael da prestane da gradi stanove za Jevreje preko zelene linije, granice prema Zapadnoj obali koju je Izrael takodje osvojio u ratu 1967. godine zajedno sa pojasom Gaze, teritorijama na kojima Palestinci planiraju da osnuju nezvisnu državu.

  „Takodje čvrsto odbijamo pritisak da ne gradimo u Jerusalimu. I na nesreću taj pritisak se samo povećao nedavno“, rekao je Netnjahu i dodao: „Kažem, našim najboljim prijateljima Jerusalim je naš glavni grad, svaka nacija gradi u svom glavnom gradu, imamo pravo da gradimo u Jerusalimu“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com