• Novosti online

  Netanjahu posetio Zid plača pred sutrašnje izbore

  Premijer Izraela Benjamin Netanjahu posetio je večeras Zid plača u Jerusalimu, Zapadni zid, kako ga zovu Jevreji, najsvetije mesto na kojem mogu da se mole, u poslednjem pokušaju da pridobije glasače nacionaliste pred sutrašnje parlamentarne izbore.

  „Ovo mesto nam daje snagu da nastavimo i učinimo zemlju slavnom. Molim se ovde za narod Izraela i državu Izrael“, poručio je Netanjahu, koji teži da četvrti put uzastopno, a peti put ukupno postane premijer, na video snimku objavljenom na Fejsbuku.


  Sutrašnje glasanje biće, kako se očekuje, referendum o Netanjahuu koji je po broju godina na položaju premijera u julu pretekao prvog predsednika Vlade Izraela, „oca nacije“ Davida Ben-Guriona.


  Ben-Gurion je bio izraelski premijer 13 godina i 127 dana.


  Netanjahu je sebe u izbornoj kampanji predstavio kao jedinog kandidata sposobnog da se suoči sa čitavim nizom izazova.


  Medjutim, Netanjahuovi protivnici smatraju da su optužbe za korupciju i preporuka državnog tužioca da se protiv njega podigne optužnica za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja isuviše ozbiljne da bi mogao da nastavi da predvodi zemlju, prenosi AP.


  Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će Netanjahuov konzervativni Likud i savez partija centra Plavo belo koji predvodi bivši komandant vojske Beni Ganc osvojiti isti broj poslaničkih mandata 32 od 120 u parlamentu, Knesetu.


  Prethodni izbori u Izraelu održani su pre samo pet meseci u aprilu i tada su te dve partije vodile mrtvu trku ali je Netanjahuu poveren zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju.


  On u tome nije uspeo i odlučio je da se parlament rasputi o održe drugi izbori, što se još nikada nije desilo od osnivanja Izraela 1948. godine.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com