Gradovi

Netanjahu smiren i samouveren uprkos sumnjama na korupciju

Bliska saradnica izraelskog premijera Benjamina Netanjahua izjavila je danas da je on opušten i samouveren, uprkos izveštajima o optužbama za korupciju s kojima bi mogao biti suočen.

Ministarka kulture i sporta Miri Regev objasnila je da ima puno poverenje u premijera i osudila, kako je rekla, medijsku kampanju smišljenu da ga sruši s vlasti.

Sam Netanjahu nije pominjao najnoviji razvoj dogadjaja na današnjoj redovnoj sednici vlade.

Izraelska policija je u četvrtak objavila da sumnja da je Netanjahu umešan u mito, prevaru i izneveravanje poverenja u dva slučaja.

Netanjahuov bivši šef kabineta Ari Harou pristao je da bude državni svedok i svedoči protiv nekadašnjeg mentora što je podstaklo spekulacije da bi se protiv Netanjahua uskoro mogla podići optužnica.

Netanjahu je više puta porekao da je bilo šta loše učinio i optužbe označio lovom na veštice. On bi se mogao suočiti sa državnim svedokom tokom policijske istrage, navode izraelski mediji.

Harou je policiji pružio značajne informacije koje se tiču sumnji da je primao skupe poklone od bogatih donatora, nazvane Slučaj 1.000 i da je pregovorao s vlasnikom tiražnog izraleskog lista Jediot ahronota da povoljno izveštava o njemu u zamenu za smanjenje uticaja drugog izraelskog dnevnika Izrael hajom, nazvanim Slučaj 2.000.

U kući tog bivšeg šefa Netanjahuovog kabineta pronadjen je njegov stari mobilni telefon i laptop u kome je bio snimljen razgovor Netanjahua i Mozesa.

Uz dokaze o dva pomenuta slučaja Harou je takodje navodno obezbedio i dokaze za treći Slučaj 3.000 koji se tiče sumnje na korupciju u vezi sa kupovinom podmornoca i patrolnih brodova od nemačkog konglomerata TisenKrup. Netanjahuov lični advokat je deo tima koji je u Izraelu predstavljao tu kompaniju.

Sudski zvaničnici medjutim kažu da predstoji još mngo rada kako bi se pripremilo svedočenje tog bivšeg Netanjahuovog saradnika za sudjenje.

Dokazi protiv njega samog, kao i pritisak koji je vršen konfiskovanjem novca sa njegovih račina što ga je dovelo u opasnost da izgubi kuću, naveli su ga da pristane da svedoči odnosno da saradjuje s policijom kako bi mu se moguća kazna smanjila.

Što se Netanjahua tiče jedan anonimni njegov saradnik rekao je dan on nema nameru da podnese ostavku i da „neće nikome pružiti to zadovoljstvo, već se sprema za bitku svog života“.Drugi izvori su rekli da je razočaran što je Harou koji mu je bio tako blizak okrenuo protiv njega.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh