Gradovi

Neto profit Intese Sanpaolo pao 24 odsto u prvom kvartalu

TORINO – Italijanska banka Intesa Sanpaolo ostvarila je u prvom tromesečju ove godine neto profit od 806 miliona evra, što je pad od 24,2 odsto, ali je taj rezultat za 100 miliona evra nadmasio tržišna očekivanja zahvaljujući smanjenju loših kredita u njenim knjigama.

Tržišni analitičari su, naime, prognozirali neto profit Intese Sanpaolo u prvom kvartalu od 708 miliona evra, prenosi agencija Frans pres.

Operativna dobit je pala usled smanjenih prihoda od kamata i od naknada i provizija.

Međutim, iz Intese ističu da su značajno srezali rezervisanja za rizične kredite, i to za četvrtinu na 694 miliona evra u prva tri meseca 2016. u odnosu na prethodni kvartal, tako da je iznos tih rezervacija sada na najnižem nivou od 2011.

U Intesi očekuju da će im novi privatni fond, Atlante, osnovan da pruži podršku italijanskim bankama u rešavanju problema loših kredita, olakšati da još više smanje nivo rizičnih kredita.

Predsednik banke, Karlo Mesina, rekao je analitičarima putem telekonferencije da će fond u stvari pomoći stabiliziciju celog italijanskog bankarskog sektora, koji su uzdrmale ozbiljne sumnje investitora u pogledu njegove sposobnosti da opstane pod ogromnim teretom kombinovanih loših kredita od približno 200 milijardi evra.

Ta strahovanja su poslala italijanske bankarske akcije u sunovrat, pri čemu je italijanski bankarski indeks FTSE oslabio 38 odsto tokom poslednjih šest meseci.

Akcije Intese Sanpaolo, koje su pale oko 28 procenata tokom tog perioda, ojačale su danas u produženom trgovanju na Milanskoj berzi za 1,2 odsto na 2,25 evra, nakon objave poslovnih rezultata, navodi francuska agencija.

Foto Tanjug/ N.Milošević, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh