• Hronika

  NI POSLE DVE GODINE OD SAMOUBISTVA INSPEKTORKE NIJE POKRENUT POSTUPAK

   

  policijaDanas se navršava dve godine od samoubistva Anice Mitić, inspektorke odseka za suzbijanje narkomanije niške policije.

  Pozadina samoubistva koje je uzburkalo javnost nije do kraja rasvetljena iako su postojali dokazi o mobingu jer tužilaštvo do danas nije pokrenulo postupak.

  Predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) obići će danas grobno mesto i još jednom odati počast tragično nastradaloj koleginici.

  Anica Mitić je nakon devet godina službe u svojoj 32. godini oduzela sebi život službenim pištoljem na niškom groblju.

  Pored velikog stresa sa kojim se policijski službenici svakodnevno susreću Anica je od strane svojih neposrednih rukovodilaca trpela mobing, pa je sve to na kraju rezultiralo njenim samoubistvom.

  NPSS je tražio nepristrasnu istragu nakon objavljivanja njenog oproštajnog pisma u kome je imenovala svoje nadređene od kojih je trpela mobing i koje je više puta prijavljivala nadležnima. Mađutim, ni za njenog života, a ni do danas niko od njih nije procesuiran.

  Problem suicida u MUP-u je jedno od važnih pitanja na kojima treba preventivno raditi, a takođe i mobing.

  Na primeru inspektorke iz Niša vidimo da ovakvi slučajevi neko vreme pune novinske stupce, a onda padnu u zaborav jer niko ne reaguje da spreči uzroke.

  Zakonski je ova problematika jako loše i površno regulisana, a dodatno se kroz neke druge Zakonske odredbe policijskim službenicima, pored već stresnog posla, stvara pritisak kom pojedini popuste. Statistički gledano, ukoliko kao posebnu socijalnu grupu izdvojimo policijsku službu, broj samoubistava policajaca nije ni malo zanemarljiv.

  „Mi smo kao sindikat više puta tražili da se formira posebna komisija za ispitivanje suicida među policijskim službenicima, a isto tako nezavisna i jaka psihološko-preventivna služba, kako bi se izašlo u susret onima koji se teško nose sa problemima koji ovaj posao nosi. Isto tako i bahatosti pojedinih starešina se mora stati na put.

  Umesto toga, ni nakon dve godine, ne znamo zašto nije pokrenut postupak za utvrđivanje odgovornosti onih koji su vršili mobing  nad pokojnom inspektorkom i zašto nije reagovano na njene prijave.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com