Gradovi

Ni tri godine od sporazuma nema pomaka u formiranju ZSO

PRIŠTINA – Gotovo tri godine od potpisivanja Briselskog sorazuma u kome je prvi put pomenuto stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, tri meseca od odluke Ustavnog suda o Sporazumu o ZSO i isto toliko od isteka roka za izradu Statuta, usledio je i sastanak premijera u Briselu, ali konkretnih pomaka na formiranju te zajednice nije bilo.

Odluka Ustavnog suda Kosova, doneta 23. decembra prošle godine, glasila je da delovi Sporazuma iz avgusta 2015. nisu u skladu sa Ustavom, pa su se i kosovska vlada i EU, ali ne i Beograd, saglasili da Zajednica treba da bude formirana na osnovu prvog, Briselskog sporazuma, koji su još Ivica Dačić i Hašim Tači potpisali 19. aprila 2013.

U međuvremenu je istekao i poslednji postavljeni rok za izradu Statuta, što je bio 25. decembar 2015. U kosovskoj vadi ne kriju da se sa pisanjem ovog dokumenta nije ni počelo.

Savetnik premijera Kosova Bajram Gecaj i zamenik u Ministarstvu lokalne samouprave kaže da se nada da će do rada na Statutu doći u dogledno vreme.

„Do sada se nije krenuo sa izradom Statuta, jer premijer Isa Mustafa je najavio da će formirati komisiju sastavljenu od lokalnih i međunarodnih eksperata koji će prvo pročitati odluku Ustavnog Suda, koji treba da iščitaju odluku Ustavnog suda, pa tek onda će se započeti sa procedurom izrade Statuta preko Upravljačkog tima u kome se nalazi četiri Srbina koji će sarađivati sa Ministarstvom lokalne samouprave, OEBS-om i ostalim institucijama,“ rekao je Gecaj, prenela je RTK.

Srpski poslanik Nenad Rašić, koji se, kako se navodi, ranije nije ustučavao da kritikuje koncept ZSO, ni nakon pridruživanja parlamentarnoj grupi Srpska lista nije postao optimista da ta zajednica može radikalno unaprediti položaj srpske zajednice. Ipak, dodaje, da je to trenutno jedini raspoloživi mehanizam, ali ostaje pesimista da će ZSO uskoro biti formirana.

„Verovatno u ovoj godini, kažem nažalost, nećemo stići do toga da bude utemeljena. I sami znate da čak ni Statut nije još izrađen. Više od tri godine kako Statut nije izrađen što znači da smo opet na negativnoj nuli na kojoj smo bili ranije. U januaru u Briselu na sastanku dva premijera se konstatovalo da se krene sa izradom Statuta. Izgleda da nam je trebalo tri godine samo da se to konstatuje,“ kazao je Rašić.

Dok savetnik premijera Bajram Gecaj, kao moguće razloge odlaganja navodi političku situaciju na Kosovu, ali i izbore u Srbiji, novinar Gzim Badžaku smatra da će se o Zajednici mnogo govoriti u okviru predizborne kampanje za srpske parlamentarne izbore, ali da to neće ubrzati ili usporiti proces, kao što bi to mogli prevremeni izbori na Kosovu.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh