Južna Srbija

Nije isto premostiti Sićevačku klisuru i „gurati“ kroz ravnicu

Vučić o botovima, sendvičima, kritičarima…

Govoreći o lažima koje se plasiraju o njemu, ljudima iz vlasti i njegovog okruženja, uključujući i porodicu, Vučić je pomenuo slučaj s naknadama porodiljama, zbog kojeg su ga kritikovali pre desetak dana, ali i danasnji slučaj na otvaranju deonice puta kod Preljine. „Kažu: „dobili botovi sendviče, pa došli na otvaranje“. A tamo je bio neki pristojan svet, narod, koji se raduje uspesima. Tu nije bilo sendviča, oni ne rade za sendviče, već za svoju decu. A, neću da govorim o onim drugima koji jedu sendvice od kavijara, zlatnog, a to placahaju neki stranci“, naveo je Vučić. „A takvi kritikuju pristojne ljude koji vole svoju zemlju“, dodao je. Takvi su, poručio je, nesposobni da bilo šta urade. „Nesposobni su da me pobede na bilo koji normalan način, pa im ostaje samo da prave lošu atmosferu. Ali, Srbiji ide sve bolje i Srbija će samo da pobeđuje“,

BEOGRAD – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je za vreme njegovog mandata izgrađeno 100 kilometara puteva, a da očekuje da će do kraja mandata aktuelne vlade biti izgrađeno još više od 200 kilometara autoputeva.

On je za RTS rekao da se ne može porediti brzina izgradnje autoputa Beograd-Zagreb i deonice Ljig-Preljina, koja je danas otvorena:

„Nije isto premostiti Sićevačku klisuru i „gurati“ kroz vojvođansku ravnicu“, rekao je premijer za RTS i dodao da danas otvorena i slične njoj deonice Koridora 11 podrazumevaju mnogo tunela, mostova, nadvožnjaka…

Kao glavni problem zbog kojeg gradnja puteva toliko traje naveo je domaće izvođače, koji ne mogu da se dogovore i koji „pozajmljuju“ od sledećeg posla da bi završili onaj koji je u toku.

Vučić je istovremeno najavio da će za deset dana biti otvorena deonica Koridora 10 od Proseka do Bancareva, kao i deonica Pirot-Dimitrovgrad.

Navodeći da je danas otvorena deonica Ljig-Preljine, Vučić je rekao da treba da budu završene još tri: dve ranije potpisane sa Kinezima Obrenovac – Ub i Lajkovac-Ljig, te Obrenovac-Surčin.

Kako je naveo, za deset dana će otvoriti 12 kilometara puta od Proseka do Bancareva, jer su pri kraju radovi na tunelu Bacarevo, te će otvoriti i put Pirot – Dimitrovgrad za 15-20 dana, a da onda ostaje samo obilaznica do granice sa Bugarskom.

„Očekujem da i ostatak završimo za manje od godinu dana“, rekao je Vučić i dodao da zato insistira i na izgradnji autputa Niš-Priština, jer bi to od Niša napravilo centar regiona.

On je naveo da će sledeće godine biti završen projekat autoputa Novi Sad-Ruma-Šabac i da će posle početi izgradnja.

 

Suficit trenutno 34,3 milijardi dinara

Premijer Vučić je rekao da u ovom trenutku imamo suficit u visini od 34,3 milijarde dinara, a bilo je planirano da imamo deficit.

„Skupština Srbije je izglasala da ove godine imamo 122 milijardi dinara, odnosno milijardu evra deficita. To je ono sa čim je i MMF bio zadovoljan. U ovom trenutku imamo suficit od 34,3 milijarde dinara, a sve kamate, one najteže, smo platili u martu, julu i oktobru“, rekao je on.

Vučić je naglasio da je sve plaćeno bez dana kašnjenja, čak i 100 miliona evra Londonskom klubu, kao i 20 miliona evra našim bankama.

„Veoma se domaćinski ponašamo“, poručio je on odbacujući tvrdnje pojedinih novinara da će država biti u deficitu.

Odbacio je i tvrdnje po povećanju javnog duga kao gluposti nazovi stručnjaka.

Precizirao je da je javni dug u nominalnom iznosu za 240 miliona evra manji nego 2015. godine.

Dodao je da je opozicija izbegla da ga u skupštini pita za navodni rast javnog duga, jer je jasno da je reč o glupostima.

„Da je javni dug pod kontrolom ocenjuju i MMF i Svetska banka“, podsetio je Vučić.

 

Penzije veće nego ikad imaće od januara 74 odsto penzionera

Od januara naredne godine 74 odsto penzionera imaće penzije veće nego što su ikada imali, kaže premijer.

U razgovoru za RTS navodi da će povećanje plata u javnom sektoru nekim kategorijama doneti 36.000 do 40.000 dinara veća primanja godišnje, te naglašava da je to ono što drzava realno može da da, a da je sve ostalo u domenu fantazije i obećanja, koja se realno ne mogu ostvariti.

Nabraja da su sva povećanja, a reč je o penzijama od januara koje se povećavaju 1,5 do 1,7 odsto, o većim platama u javnom sektoru za 5,2 odsto u proseku, o jednokratnim davanjima od pet do šest hiljada penzionerima, kao i povećanom minimalcu, sve to, primećuje, omogućeno je samo činjenicom da imamo zdrave javne finansije, te da s tim više nemamo problema, što nam priznaje i MMF i ostale međunarodne finansijeks isntitucije.

„A to valjda nesto znači. To se valjda računa“, poručio je premijer.

 

Javni dug za 240 miliona evra manji nego 2012.

Javni dug nam je pod kontrolom i on više ne raste izjavio je Vučić.

On je rekao da nam je rast BDP tri odsto, i precizirao da je javni dug danas manji za nekih 240 miliona evra manji nego 2012. godine.

Cilj je da ga spustimo ispod nivoa Mastrihta, a to je ispod 60 odsto BDP-a i onda više problema nemamo.

Uz to, kako konstatuje, inflacija je umerena, uprkos rastu plata u privatnom sektoru i mi danas, naglašava, tražimo izvore rasta.

Zato smo, kaže, s Francuzima prvi put konkretno razgovarali o gradnji metroa, a nismo slikali neke crteže i izmišljotine.

„Pošto brojke koje sastavljaju svetski finansijski moćnici govore da imamo dobre rezultate, sada možemo da planiramo da na Duing biznis listi budemo među prvih 30, a ja vam sada kažem bićemo i među prvih 20, jer sam „ukačio“ kako da poboljšamo svoj rejting“, porucio je Vucić

 

Državni organi da se pozabave Azotarom

Premijer Vučić istakao je da je ono što se događalo u Azotari skandal i da time treba da se bave državni organi.

Nije želeo da odgovori na pitanje da li će neko krivično odgovarati, ali je poručio da je posao države da to raspravi i da treba ići u privatizaciju. „Mi da „krvarimo“ 50 miliona evra da bi neko lepo živeo – nećemo. Treba da trošimo tih 50 miliona evra za penzionere“, naglasio je Vučić.

On je istakao da Kinezima treba da podignemo spomenik jer su spasili našu državu preuzimanjem Železare, za koju, da nisu došli, bi morali da potrošimo 120 miliona evra. „Spomenik treba da im dignemo, svima koji su došli da nam pomognu“, poručio je Vučić. Preneo je da se u Železari povećava broj zaposlenih, a da su radnicima plate podignute čim su došli.

„To niko ne bi mogao na svetu. Dali su direktne investicije u nešto što nismo mogli da očuvamo.Solili su nam pamet iz nekih zemalja EU koje su same pokušale da dovedu Kineze“, objasnio je on. Vučić je kazao da će u vezi RTB Bor da „moli i kuka“, i da je do sada od molbi i kukanja bilo vajde.

„U našoj zemlji svi bili preponosni da mole za našu zemlju. Ja sam preponosan da budem premijer, ali nije mi teško da molim. Izmolio sam za Železaru, tri puta išao u Kinu, imao više od 200 sastanaka, ali danas me glava manje boli zbog Železare. Što se RTB tiče daću sve od sebe“, podvukao je on.

Vučić je kazao da, ako završimo posao sa Kinezima oko RTB Bora ostaju samo sitne stvari, jer MSK i Azotara su mali problemi za državu u poređenju sa Borom.

 

Preview

ALEKSANDAR VUCIC

Slide

ALEKSANDAR VUCIC

Slide

ALEKSANDAR VUCIC

Slide

ALEKSANDAR VUCIC

Slide

ALEKSANDAR VUCIC

 

ALEKSANDAR VUCIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh