Gradovi

Nikodijević: Broj zaposlenih u Beogradu već racionalizovan

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada trebalo bi, na sednici zakazanoj za ponedeljak, 8. februar, da usvoje odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu, a predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević kaže da će taj broj zaposlenih biti „reper“ i za ovu godinu.

Prema odluci, broj zaposlenih na neodređeno vreme u Gradskoj upravi grada Beograda za 2015. godinu je 2.105 zaposlenih, a prema rečima Nikodijevića, Beograd nema višak zaposlenih.

Ukupan broj zaposlenih u sistemu lokalne samouprave grada Beograda, koji čine organi grada, organi gradskih opština, javne službe, javna preduzeća, pravna lica osnovane od strane tih preduzeća, privredna društva i druge organizacije čiji je osnivač Grad, odnosno opštine, je 32.385 zaposlenih.

Kako je u izjavi Tanjugu rekao predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, Grad Beograd nema višak zaposlenih, jer se sa racionalizacijom započelo za vreme funkcionisanja Privremenog organa i nastavilo u novom sazivu Skupštine grada.

Prema njegovim rečima, gradski parlament će usvojiti odluku, postupajući po Zakonu o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

„Ovaj broj će biti reper i za narednu godinu kada će se po zakonu ponovo utvrđivati maksimalan broj zaposlenih u svim organizacionim oblicima sistema lokalne samouprave“, rekao je Nikodijević.

On je naveo da je sistem lokalne samouprave Grada Beograda složen i obuhvata sve oblike organizovanja od Gradske uprave, javnih komunalnih preduzeća i službi do ustavnova socijalne zaštite, centara za socijalni rad, vrtića i ustanova kulture.

„Kada se pogleda struktura zaposlenih, vidimo da nedostaju izvršioci i na tome će se raditi u narednom periodu“, rekao je Nikodijević i dodao da će se voditi računa o strucnoj osposobljenosti zaposlenih i realnim potrebama, kako bi grad brže i efikasnije odgovorio na sve veće zahteve korisnika usluga.

Kako je navedeno u odluci, u predškolskim ustanovama ukupno je zaposleno 7.126 ljudi, dok u ustanovama kulture ukupno ima 1.183 zaposlenih.

Kada je reč o broju zaposlenih za 2015. godinu u ustanovama socijalne zaštite, u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine radila je 351 osoba, u Gerontološkom centru Beograd 1.209, u Centru za socijalni rad grada Beograda 557, a u Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Beograd 380 zaposlenih.

Kada je reč o opštinskim upravama, najviše zaposlenih broji opština Lazarevac, u kojoj radi 1.077 ljudi, dok najmanje zaposlenih ima opština Savski venac, njih 131.

Foto Tanjug, D. Stanković

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh